Minőség alapján elkaszáltak egy sor egyetemi szakot

A felsőoktatási akkreditációs bizottság több tucat egyetemi és főiskolai képzés minőségét nem tartja kielégítőnek. Az érintett szakok listáját ma tették közzé. Fontos tudni: az engedélyezési eljárás nem azonos az akkreditációval, így az intézmények elindíthatják a nem támogatott képzéseket is.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) ma közzétette  azoknak a felsőoktatási képzéseknek a listáját, amelyeknek indítását a testület nem támogatta, vagy amelyeket a működés közbeni értékelés során nem akkreditált.

Mivel az engedélyezési eljárás nem azonos a hivatalos akkreditációval, a MAB - amely  a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő országos szakértői testület - fölhívja a figyelmet arra: a 2016 szeptemberétől induló, a Felvi.hu honlapon meghirdetett  képzések mindegyike az Oktatási Hivatal által nyilvántartásba vett, hivatalosan engedélyezett képzés. Ám a közzétett listán ezek azért szerepelnek, mert minőségüket a MAB nem találta kielégítőnek.

A lista egyik érdekessége, hogy a bizottság nem támogatta a Debreceni Egyetem sportszervezői alapszakát sem,  holott az intézmény - mint arról korábban beszámoltunk - többek között azzal az indokkal szorgalmazta a tudományos munkássággal alig rendelkező Mocsai Lajos kézilabdaedző díszdoktori kitüntetését, mert Mocsai segítségével erősíteni kívánják az egyetemen folyó, sporttal kapcsolatos képzéseket.

Nem kapott támogatást a Pannon Egyetem (PE) kémiatanári képzése, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) latintanári szakja, vagy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szabad bölcsészet képzésének filmelmélet és filmtörténet specializációja sem. 

Fontos tudni, hogy működési engedély birtokában egy-egy intézmény az adott képzést tetszés szerinti munkarendben és nyelven, s bármely specializációval indíthatja. A MAB azonban egy-egy képzést nem feltétlenül minden munkarendben, nyelven, specializációval támogatott, így ezeket a nem támogatott elemeket is feltüntették a táblázatban, amely a MAB honlapján megtekinthető.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.