galéria megtekintése

Elkaszálják a földről szóló népszavazást, de Gőgös még harcol

58 komment


Lencsés Károly

A pillanatnyi állás szerint nem lesz kétszázezer érvényes aláírás, amelyre az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló referendum kötelező kiírásához szükség lenne. A szocialista Gőgös Zoltán viszont tudni szeretné, milyen megfontolások alapján dobtak ki eddig több mint harmincezer aláírást.

Most már csaknem bizonyos, hogy nem jöhet össze a kétszázezer érvényes aláírás az MSZP-s Gőgös Zoltán népszavazási kezdeményezéséhez. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?" – erről szeretne referendumot a szocialista politikus.

A Nemzeti Választási Irodától (NVI) még hétfő délután kapott adatok szerint a benyújtott csaknem 28 ezer ív majdnem 77 százalékának ellenőrzésével végeztek, és valamivel több mint 142 ezer érvényes aláírást találtak. Ugyanakkor mintegy 32 ezer érvénytelen aláírás is van: számos esetben nem lehetett egyértelműen azonosítani a választópolgárt, illetve sok a kettős ajánlás.

Az ívek közül 6500 feldolgozása még folyamatban van, és ha mindegyiket hiánytalanul kitöltötték, azokon – miután ívenként kilenc rubrika van – még legfeljebb 58 ezer aláírás lehet. Amennyiben a továbbiakban egyetlen hibát sem találnak, még éppen meglehet a kétszázezer támogató, csakhogy eddig a hibaarány 18-19 százalék körül alakult.

 

Az iroda adatai szerint 174 ezer aláírást ellenőriztek, s ha a feltételezésünk helytálló – tehát a még hátralevő ívek mindegyikén kilenc-kilenc támogató szerepel –, az MSZP összességében legfeljebb 232 ezer aláírást nyújtott be. Ez legfeljebb akkor lenne elég, ha a hibaszázalék jóval kisebb.

Gőgös Zoltán szerint rejtély, mi alapján szórják ki az aláírások ötödét
Földi Imre / Népszabadság

Gőgös Zoltán viszont tudni szeretné, mi a magyarázata annak, hogy az aláírások csaknem húsz százalékát – az esetek jelentős részében arra hivatkozva, hogy az aláíró nem azonosítható egyértelműen – kidobták. Emlékeztetett rá, hogy Kész Zoltán független képviselővel – aki az állami cégeknél bevezetendő kétmilliós fizetési plafon bevezetéséről kezdeményezett volna referendumot – párhuzamosan gyűjtöttek egymás javára, és az ő esetében jóval kevesebb volt a hiba.

A szocialista politikus kérte a választási irodától, hogy adják ki azt a belső utasítást, amelynek alapján az ellenőrzést végzik, de az NVI vezetője ezt megtagadta. Ha pedig nem tudják, hogy milyen szempontok alapján döntenek az aláírások érvényességéről – hangsúlyozta Gőgös –, megfigyelőket is hiába küldtek, ezért az MSZP képviselői már nincsenek is jelen az ellenőrzésnél.

A politikus kijelentette: nem adják fel, és az adatvédelmi hatósághoz fordulnak. Reményei szerint Péterfalvi Attila gyors döntést hoz, és elrendeli a kért dokumentum kiadását.

A helyzet egyébként Gőgös szerint eléggé abszurd, mert az iroda válaszából kiderül, hogy az a bizonyos utasítás az ellenőrzési folyamat lezártáig nem tekinthető véglegesnek. De milyen utasítás az – vetette fel –, amely menet közben is bármikor változhat? A politikus úgy látja, van itt tisztázásra váró kérdés bőven.

Az NVI közben meggondolta magát, és közleményben tudatta: az aláírások ellenőrzését a vonatkozó jogszabályok és az Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásai alapján végzik, s ezek alapján belső használatra az ellenőrzés gyakorlati szempontjait tartalmazó munkaanyagot szerkesztettek. Az iroda álláspontja szerint ez döntés-előkészítő dokumentumnak tekinthető, „mivel azonban élénk érdeklődés mutatkozott a dokumentum iránt, továbbá az ellenőrzés első fázisa befejezéséhez közeledik” nyilvánosságra hozzák azt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.