galéria megtekintése

Elítélteket indít a Fidesz a Nyírségben

4 komment


Doros Judit
NOL

Az ellenzék szerint a csápjait nyújtogatja „a nyírségi polip”, a helyi fideszes jelöltek közül többek ellen is nyomoznak vagy már folyik a bírósági ügy. A repertoár a százmilliós hűtlen kezeléstől a csaláson, a vesztegetésen és a közokirat-hamisításon át a holokauszt-megemlékezésre szánt pénzek elsikkasztásáig terjed.

Több olyan kormánypárti jelölt is indul a nyíregyházi városi és a Szabolcs megyei közgyűlési tagsági posztért, akinek akár saját maga, vagy valamelyik családtagja révén büntetőjogi felelőssége merült fel különféle ügyekben, de legalábbis erkölcsi kételyek vetődnek fel a közszereplésükkel kapcsolatban – állítja Helmeczy László képviselőjelölt, az Összefogás Megyénkért Egyesület alapítója, aki korábban maga is betöltötte a Szabolcs megyei közgyűlés elnöki tisztét.

Helmeczy László
Helmeczy László
Fotó: Konyhás István

Szerinte Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere s a poszt mostani jelöltje több mint egy éve szemet hunyt afelett, hogy a város legnagyobb cégének vezetője ellen közel százmilliós hűtlen kezelés és más bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás.

A kárpitos végzettségű Bocskai Pétert úgy nevezte ki a fideszes önkormányzat a NyírVV élére, hogy semmilyen vezetői gyakorlata nem volt, és a kinevezéskor is büntetőeljárás volt ellene folyamatban.

 

Helmeczy szerint a polgármester semmit nem tett akkor, amikor egyértelműen tudomására jutott, hogy a nyomozás azért indult, mert fiktív kátyúzásokról, útjavításokról állítottak ki számlákat, több tízmillió forintos nagyságrendben. Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupcióellenes osztálya nyomozza, és az eljárás jelenleg is folyamatban van, a megyei törvényszék jogerős határozatával bűnügyi zárlatot rendeltek el a fiktív számlákkal érintett cég és annak ügyvezetője szinte teljes vagyonára.

Időközben kiderült, hogy a Nyír VV vezetője ellen hamis nyelvvizsga-bizonyítványa miatt is eljárás folyik, itt vesztegetés és közokirat-hamisítás a gyanú. A képviselő-testület nem kényszerítheti a polgármestert, hogy tisztázza ezeket a vádakat, vagy egyáltalán vizsgálatot indítson a fenti ügyekben, hiszen megválasztását követően az egyik első lépése az volt, hogy magához vonta a város cégeinek tulajdonosi jogait, így most egy személyben dönthet ilyen horderejű kérdésekben – mondta Helmeczy.

A volt közgyűlési elnök szavai szerint furcsa ügybe keveredett Halkóné dr. Rudolf Éva, a város korábbi alpolgármestere, jelenleg is képviselő és jelölt is, akinek férjével közös cége Tiszaújvárosban több embert is megkárosított.

Lakások építésére kötöttek velük szerződést, s úgy vettek át tőlük erre előleget, hogy tudták: a vállalkozás ellen időközben felszámolási eljárás indult, így a vállalást nem tudják teljesíteni. A cég vezetőjét, Halkó Zoltánt kilenc rendbeli csalás bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és eltiltották több évre a gazdasági szervezetben vezetői tisztség betöltésétől. A felszámolás során bejelentett hitelezői igény több mint százmilliós volt.

Az elsőfokú ítélet megszületése előtt nem sokkal Halkóné családi okokra hivatkozva lemondott az alpolgármesteri posztról. Jogerősen elítélték a képviselő férjét okirat-hamisítás miatt is. Kiderült, hogy gyermekeik nevére íratta a családi házukat, ami a bíróság döntése szerint arra irányult, hogy a cég hitelezői elől „elvonják" a tartozás kielégítési alapját egy ajándékozási szerződéssel.

Nehéz feldogozni, hogy egy ilyen botrányban érintett képviselőjelölt beszél tisztességről és próbálja az ellenzéki jelölteket kioktatni erkölcsösségből. Már az is elképesztő, hogy épp ő dolgozta ki Nyíregyháza önkormányzatának az etikai kódexét. Ha nem lenne keserű érzés ezzel viccelődni, azt mondanám: úgy áll a képviselő asszony kezében az etikai kódex, mint utcalányéban a fehér liliom – jegyezte meg Helmeczy. Hozzátette: amikor erről az ügyről a napokban sajtótájékoztatón beszámoltak ellenzéki politikusok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb hírportálja, a szon.hu sajátos öncenzúrát hajtott végre: előbb szerepeltette a volt alpolgármester nevét, később azonban a tudósítást megcsonkítva, átírva adták újra közzé: ebből már minden lényeges információ hiányzik.

Helmeczy szerint nem jobb a helyzet a Szabolcs megyei közgyűlésbe pályázók között sem.

Kerekes Miklós, Ajak polgármestere, a Fidesz megyei közgyűlési frakcióvezetője ellen – aki hetedik a közgyűlési listán – például hat rendbeli közokirat-hamisítás miatt folyt büntetőeljárás, a tizenegyedik helyen szereplő Lakatos Istvánt pedig jogerősen elítélték holokauszt-pénzek elcsalása miatt – ő ennek ellenére az elmúlt négy évben a Fidesz megyei frakciójában politizált.

De Szabolcs megyében Helmeczy szerint van olyan fideszes, hivatalban lévő polgármester, aki úgy indul ismét jelöltként a választáson, hogy eddig háromszor ítélték el köztörvényes bűncselekmény miatt jogerősen, és jelenleg is van egy nem jogerős, másfél éves végrehajtandó szabadságvesztés büntetése.

– Egy sajtótájékoztatón arra kértem Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy Nyíregyházán és a megyénkben tegyen rendet, nyújtson segítséget ahhoz, hogy a különböző bűncselekménnyel érintett fideszes közszereplők távozzanak a közéletből.

Mi távol vagyunk Budapesttől, de ezektől a fideszes politikusoktól különbeket érdemelnénk. Én közel tíz évet politizáltam a Fideszben, voltam nyíregyházi városi elnök és az első Orbán kormány győzelme idején megyei elnök. Ekkor elő nem fordulhatott volna olyan, hogy a miniszterelnök urat egy olyan család gyerekéhez vigyék el a TV nyilvánossága előtt látogatóba, ahol a „családfő" ellen köztudottan – s a a városi és megyei politikusok által is tudottan – büntetőeljárások vannak folyamatban – mondta Helmeczy László.

Polgármesterjelöltek választási plakátjai Nyíregyházán
Polgármesterjelöltek választási plakátjai Nyíregyházán
Balázs Attila / MTI

Megkértük mind Nyíregyháza, mind Szabolcs megye fideszes vezetőjét, reagáljanak az ellenzéki politikus állításaira. Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnöktől nem kaptunk választ. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármester sajtószóvivője az alábbiakat közölte: „Az elmúlt hónapokban az Ön közvetett kérdéseiben megfogalmazott tényszerűen hamis állításokat, csúsztatásokat tartalmazó felvetéseket az érintettek több alkalommal is cáfolták már."

„Nyilvánvaló, hogy Önt a választási kampány hajrájában arra szeretnék felhasználni, hogy újabb médiafelületet biztosítsanak ezen hamis állításoknak. Bízva abban, hogy Ön is az objektív, tárgyilagos és tényszerű tájékoztatás híve, kérjük az alábbiak figyelembevételével tegye fel pontosított kérdéseit."

A NYÍRVV-vel kapcsolatban a szóvivő szerint a „kreált ügyet" egy „sértődött elbocsátott dolgozó feljelentése alapján" vizsgálják az illetékes hatóságok. A cég vezetőjét, mint minden magyar állampolgárt megilleti az ártatlanság vélelmének joga – hangsúlyozta a szóvivő.

A szóvivő szerint a gyanúsítás összegbeli ténye pedig „nincs összhangban a jogi eljárással", amiről az eljáró hatóságok tudnak információval szolgálni. Egyéb kérdéseiben pedig az érintettek több alkalommal ugyancsak cáfolták az értesüléseket, „de ezek kapcsán nem vagyunk illetékesek a válaszadásra. (...) A kérdéseiben megfogalmazottak megválaszolása túlmutat azon a terjedelmi korláton ill. azokon a lehetőségeken, amelyek az Ön munkáját is nagyban meghatározzák."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.