Két évet kapott Juhász Ferenc

Egy szolgálati lakás szabálytalannak tartott kiutalása, illetve kedvezményes áron történt értékesítése miatt két év felfüggesztett börtönnel sújtották Juhász Ferenc volt MSZP-s honvédelmi minisztert, volt közigazgatási államtitkára ugyanezért egy évet kapott. Az ítélet nem jogerős.

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi minisztert, és mellékbüntetésként másfél millió forintot is ki kell fizetnie. Egykori közigazgatási államtitkára egy évet kapott ugyancsak felfüggesztve, a verdikt emellett csaknem negyvenmilliós vagyonelkobzást is tartalmaz. A vádlottakat első fokon felmentették, így a bűnösséget megállapító másodfokú döntés ellen fellebbezésnek van helye, és ezzel a lehetősséggel mindketten élni kívánnak, az ügy tehát a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd.

Az MSZP-s politikust és az általa vezetett tárca volt államtitkárát egy 2006-os ügy miatt hűtlen kezeléssel vádolták, mert Fapál a minisztere engedélyével a piaci ár harmadáért vásárolhatta meg az alig egy évvel korábban számára kiutalt zuglói szolgálati lakást. Az államtitkár pedig felbujtó volt azzal, hogy az ingatlan megvételére vonatkozó kérelmét előterjesztette. Juhász – akit Budai Gyula korábbi elszámoltatási kormánybiztos jelentett fel még 2011-ben – ezzel állítólag megszegte a vagyonkezelési szabályokat. Apró szépséghiba, hogy Budai még katonai ügyészként maga is kedvezményes áron jutott szolgálati lakáshoz.

Az ügyészség álláspontja az volt, hogy Fapál állami vezetőként kizárólag határozott időtartamra – a megbízatásának idejére – lett volna jogosult szolgálati lakásra, amit a Miniszterelnöki Hivatal utalhatott ki. Ezzel szemben Juhász egy, az egyenruhásokra vonatkozó honvédelmi miniszteri rendelet alapján engedélyezte 2005-ben, hogy államtitkárával – aki hivatásos szolgálati jogviszonyát csaknem mindvégig megőrizte – határozatlan idejű lakáshasználati szerződést kössenek. Ezt a lakást vette meg az akkor hatályos szabályok szerint jelentős kedvezménnyel a volt államtitkár, miután 2006 tavaszán a nyugdíjazását kezdeményezte.

Első fokon felmentő ítélet született, mert a vádat egyetlen okirat, illetve tanúvallomás sem támasztotta alá – jelentette ki kérdésünkre Fapál. Szerinte semmi nem tiltotta ugyanis, hogy kettős jogállású, tehát hivatásosként állami vezetői tisztséget betöltő személyként a rá nézve kétségkívül kedvezőbb szabályokat alkalmazzák. Az ügyészség azonban fellebbezett, amire a Fővárosi Törvényszék úgy reagált, hogy a verdiktet idén áprilisban hatályon kívül helyezte, mondván, egy katona ügyében civil bíróság nem lehet illetékes.

Ezért új eljárást rendeltek el, amelynek lefolytatására a törvényszék katonai tanácsát jelölték ki. A Kúria álláspontja szerint azonban a vád egyetlen olyan ténnyel sem állt elő, amely arra utalna, hogy az ügy a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartoznék. Tehát a törvényszéket utasították a másodfokú ítélet meghozatalára, amely csütörtökön meg is született.

Fapál úgy véli, a bíróság előtt egyetlen cél lebegett: legyen végre egy volt MSZP-s miniszter ellen elmarasztaló verdikt. Ezért bizonyítékok és tanúvallomások sorát, s a HM-ben hosszú ideje kialakult joggyakorlatot is figyelmen kívül hagyták – állítja a volt államtitkár. Ugyanakkor súlyos jogi tévedésnek tartja, hogy nem a lakás eladása, hanem annak vélelmezetten szabálytalan kiutalása miatt hoztak ítéletet, miközben a törvényszék nem térhetett volna el a vádtól, ami kifejezetten az értékesítés körülményeiről szólt. A döntés alapján Fapálnak vissza kellene fizetnie a lakás forgalmi értéke és tényleges eladási ára közötti csaknem negyvenmilliót, miközben az ingatlant a tábornokperben – amelyben a volt államtitkárt első fokon felmentették – zár alá vették, tehát eladni sem lehet.

Juhász Ferenc az ítélet kihirdetése után elhagyta a tárgyalótermet, és az indokolást már nem várta meg, mert tartott attól, hogy a bíróság megsértésére alkalmas kijelentésekre ragadtatja magát. Így kérdésünkre csak annyit mondott, hogy a döntést felháborítónak tartja, hiszen ezen az alapon elődjeinek sorát – de talán még az utódát is – a vádlottak padjára citálhatták volna. Ezért természetesen fellebbez, miközben sajnálattal kénytelen tudomásul venni, hogy a politikai karrierjét sikerült tönkretenni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.