galéria megtekintése

Rabokkal készíttetik el Orbánék kerítését, de könnyebb lesz átugrani

16 komment


Tanács István

Hétfő reggel elkezdték építeni a vasfüggönyt a magyar–szerb határon, Mórahalom külterületén. Egyelőre mintakerítésnek nevezik, a település polgármestere is a térségben dolgozó gazdáktól értesült a katonai járművek megjelenéséről. Az igazi kerítés – amely értesüléseink szerint négy helyett három méter magas lesz – később épülhet, az erről szóló törvény hétfőn este jelent meg a Magyar Közlönyben, de csak augusztus 1-jén lép hatályba.

Néhány tolólapos traktor túrta a fagyökerekkel teli homokbuckákat hétfő délben Mórahalom külterületén, a magyar–szerb határ közelében. Miután a helyszínre siető tévéstábok elkészítették a vágóképei­ket, a gépek leálltak. A többi katonai jármű egy erdő takarásában állt, az újságírókat csak a földmunkagépekig engedték. Megjelent viszont a helyszínen a Honvédelmi Minisztérium szóvivője, de nem válaszolt sem arra, milyen lesz a fal formája, sem arra, hogy mikor kezdik építeni ténylegesen, teljes erőből.

Kormányközeli forrásokból azonban a Népszabadság úgy értesült, hogy a kerítés négy helyett csak három méter magas lesz, viszont novemberre a 175 kilométer hosszú  új vasfüggöny teljes egészében elkészülhet.

Az új vasfüggöny hivatalosan publikált 6,5 milliárdos költsége információnk szerint csak az anyagárat és az ahhoz kapcsolódó járulékos kiadásokat fedezi, tehát a kivitelezési költségeket nem. Igaz, ha a katonaság alakulatai végzik el a munkát, így az további terhekkel már nem jár, mert  a honvédség szakalegységeinek beosztottjai akkor is jogosultak az illetményekre, ha nem látnak el semmilyen kézzelfogható tevékenységet.

 

Úgy értesültünk, hogy a büntetés-végrehajtás által felügyeltek fonják majd a kerítést, s készítik el azt a NATO-drótot – ez egy 60-80 centi átmérőjű, éles fogakkal rendelkező dróthenger –, amely az akadály tetejére kerül. Ehhez összességében több mint ezer tonna alapanyagot használnak majd fel, amelyet folyamatosan kell a munkák helyszínére szállítani. A gyártáshoz szükséges eszközökkel a fegyintézetek részben rendelkeznek, ugyanakkor a hiányzó gépek beszerzéséről már intézkedtek.

A kameráknak is dolgoznak: a honvédség műszaki ezredének katonái megkezdték Mórahalom határában egy mintakerítés építését, a kép hátterében baloldalt láthatók a rájuk vigyázó rendőrök
A kameráknak is dolgoznak: a honvédség műszaki ezredének katonái megkezdték Mórahalom határában egy mintakerítés építését, a kép hátterében baloldalt láthatók a rájuk vigyázó rendőrök
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A Belügyminisztérium a maga részéről egy némileg ellentmondásos ­nyilatkozatot adott ki, amelynek címe szerint megkezdődött a határőrizeti ­célú ideiglenes kerítés építése, de egyelőre csak egy 150 méter hosszúságú mintaszakaszról van szó. A munkában az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédei vesznek részt összesen 43 fővel. A munka rendőri biztosítással folyik. A közlemény szerint a mintaszakasz megépítését a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium szervei végzik.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere csak a határtérségben dolgozó gazdáktól értesült a munka megkezdéséről hétfő reggel. Nógrádi a Népszabadság tudósítójának elmondta: „A kormány partnerként kezeli az érintett településeket, bizonyos kérdéseket megvitatnak velünk, megkérdeznek bennünket olyankor, ha a helyismeretünk előnyt jelenthet. A lépéseikről azonban előre semmiféle tájékoztatást nem kapunk. Mi ma reggel tudtuk meg, amikor felvonultak a gépek, hogy elindul a kerítés építésének afféle promováltozata, de ehhez sincs megerősítés arról, hogy ez próbakerítés vagy valódi. Egy dolgot tudunk, hogy az ORFK-nál és a Belügyminisztériumban zajlottak azok a stábértekezletek, ahol a feladatokat konkrétan meghatározták. Várom a tájékoztatást, mi miért van, és hogyan következnek egymás után az események.”

A közvetlenül érintett települések lakóinak többsége örül a kerítésnek.

Azt szeretnék, ha vége lenne a migránsok vonulásának, és visszatérne az élet a rendes kerékvágásba. Így van ez annak ellenére, hogy nem ért fizikai bántódás senkit, a károk – bár sokan emlegetik, hogy a menekültek letaposták a vetést – nem számottevőek. A legtöbben úgy fogalmaznak: egyszerűen elegük van. Tegyenek valamit a hatóságok, hogy feltartóztassák az idegeneket!

– Bízunk benne, hogy ha felépül a kerítés, megszűnnek a mostani állapotok – mondta egy férfi, aki a határ közvetlen közelében a krumplit takarította be géppel több munkatársával. – Nem tudjuk, hogy hatékony lesz-e, de annál biztosan jobb, mint ha nem építenének semmit. Szerinte ezzel együtt csak szükségmegoldás a kerítés. A gazda­sági helyzeten kellene változtatni ott, ahonnan jön ez a rengeteg ember – de neki fogalma sincs, hogy ez kinek a dolga, és hogyan kéne elérni.

Egy másik gazda is támogatja a kerítés építését. Azt mondta, őt ­érte kár, bár számszerűen nem tudná megmondani, mennyi. A határon beözönlő idegenek széttaposták az öntözőcsöveket, megtaposták a sárgarépát és a burgonyát. Arra a kérdésre, ér-e majd valamit a kerítés, azt válaszolta:

ez attól függ, milyen anyagból építik.

A mórahalmi gazda szerint ha a börtönöket be tudják keríteni úgy, hogy onnan nem szöknek ki az elítéltek, akkor technikailag a határra is lehet olyan kerítést építeni, amelyen nem könnyen hatolnak át a migránsok. Ehhez persze állandó figyelésre van szükség – ha érzékelik, hogy valahol hozzányúltak, akkor azonnal riasztani kell tudni a határt őrző fegyvereseket.

Lánctalpas próbatolás Mórahalomnál
Lánctalpas próbatolás Mórahalomnál
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Tapasztalatunk szerint nem okoz aggodalmat a földtulajdonosok kö­rében, hogy a földjeiknek a határ közelében lévő 10-15 méteres sávját igénybe veszi az állam. A határvonal közvetlen közelében egyáltalán nem láttunk vetést, a terület inkább bokros-füves.

Lehet, hogy a kártérítés több hasznot hoz a gazdáknak, mint amennyit eddig a föld hozott.

A kerítésépítés megkezdésének hírére több ellenzéki párt is tilta­kozó közleményt adott ki. A Demokra­tikus Koalíció azt követeli, hogy állítsák le a kerítésépítést, álláspontjuk szerint azt nem az illegális határátlépők feltartóztatására, hanem a Fidesz népszerűségvesztésének megállítására tervezték. A Párbeszéd Magyarországért szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a szegénység enyhítése, a szociális dolgozók, orvosok és pedagógusok béremelése helyett „új vasfüggönyt” épít „35 milliárd forint” közpénzből a szerb határnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.