Elismerték Sárvárról: nem létezik a 10 pontos IMF-lista

Orbán sajátosan interpretálta az IMF július vége óta létező levelét.

Nincs olyan 10 pontos IMF-"horrorlista", mint amilyen a Magyar Nemzetben megjelent – ismerték el tegnap délután a Népszabadságnak Sárvárról, kormányoldalról. Munkatársunkat az egyik ismert képviselő az eddig ellentmondásos, vitatott sajtóhíreket tisztázva úgy tájékoztatta: szerdán este a Park Inn Hotelben nem osztották ki a fideszes és a KDNP-s képviselőknek az "IMF-listát", "mert ez így, ebben a formában nem is létezik". 

– Orbán Viktor ült a pulpituson az asztalnál, maga elé vett egy levelet, azt, amit az IMF hagyott a kormány számára, miután július 25-én elutazott Budapestről a delegáció. Ez az a levél, amelyet az Index is ismertetett – ismerte el forrásunk. "A miniszterelnök ezt olvasta fel, ismertette a képviselőkkel. Végigfutott az általánosabb megállapításokon, a különböző ajánlásokon, és azt mondta el pontokba szedve, ami kiolvasható, azonosítható volt az IMF-levélből. Tehát, ahol az szerepelt, hogy szociális kérdések, azon a ponton a miniszterelnök azt olvasta ki, hogy akár családipótlék-csökkentés is lehet az ajánlásból. Ahol pedig a nyugdíjrendszer átalakítása szerepelt, azon a ponton a nyugdíjcsökkentést azonosította" – magyarázta a Népszabadságnak az estét részletesen elmesélő honatya. Orbán Viktor – az elmondása szerint – megállt egy pillanatra, és úgy fogalmazott: "van itt vagy 40 kiolvasható pont", de a miniszterelnök megállt a tíz pontnál. 

Lesz mit kommunikálniuk – Giró-Szász András szóvivő és Lázár János államtitkár tegnap Sárváron
Lesz mit kommunikálniuk – Giró-Szász András szóvivő és Lázár János államtitkár tegnap Sárváron

A Népszabadság kérdésére, hogy szerdán este ezt követően hogyan foglalt állást a frakciószövetség, miként adott felhatalmazást a miniszterelnöknek, szavazással, állásfoglalással, volt-e vita, forrásunk úgy válaszolt: "nem volt vita, nem volt ellenvetés, nem volt kérdés, nem volt tiltakozás". – Ez volt az egyhangú állásfoglalás a miniszterelnök által elmondottakra, Orbán Viktor ugyanis egyértelművé tette az IMF-levél kapcsán: "ez, úgy ahogy van, nem fogadható el" – állította forrásunk, aki végig a konferenciateremben ült, és nagy figyelemmel követte a miniszterelnök előadását.

A képviselő azt is elmondta munkatársunknak, hogy a júliusi tárgyalásokon részt vevő delegáció "EU-s része" – a magyar fél tudomása szerint – csütörtökön tájékoztatta Brüsszelben az Európai Bizottság illetékesét arról, hogy az unió milyen ajánlásokat fogalmaz meg a magyar kormány számára az IMF-hitelszerződés feltételeként. "Ezt természetesen nem ismerte a kormány szerdán este. De a frakciószövetség felhatalmazása arra szólt a miniszterelnök számára, hogy e két levélben megfogalmazott elvárások alapján készítsen a kormány alternatív listát – mondta végül forrásunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.