galéria megtekintése

Elismerték az orvosi hibát a 400 grammos kislány halála után

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 13. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Egy koraszülött baba halála kapcsán elismerte a kórház: hibáztak az orvosok, ezért figyelmeztették őket. Rácz Elvira extrém kis súllyal, 400 grammal született a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. Tíz percig élt. A kórház nem adta ki az anyának a patológiai jelentést.

Meghalt egy 400 grammal, a terhesség 21. hetében született baba július 3-án – közöltük október 17-i cikkünkben. Kislány volt, tíz percig élt. Megkapta a születési anyakönyvet, az adó- és taj számot. A kórház viszont nem adta ki a patológiai jelentést az anyának. A babánál szívfrekvenciát észleltek, de kicsiny súlya miatt tíz perc után felfüggesztették az újraélesztést.

A kórház elnézést kért az édesanyától „a dokumentációs mulasztásért és az okozott kellemetlenségért” FOTÓ: KOVALOVSZKY DÁNIEL
A kórház elnézést kért az édesanyától „a dokumentációs mulasztásért és az okozott kellemetlenségért”
Kovalovszky Dániel / Népszabadság/archív

A Monoron élő Fedko Vira nem látta gyermekét. – A szülés után az ápolónő kivitte a szülőszobából – nyilatkozta két hónappal ezelőtt. – Az orvos azt mondta, hogy 21 hetes korát figyelembe véve minden rendben van vele. Megkérdezte, mi lesz a neve. Mondtam, hogy Elvira. Egy óra múlva az orvos visszajött hozzám, és elmondta, sajnálja, de a gyerek meghalt – emlékezett az anya. A család július óta nem kapta meg a kórháztól a patológiai jelentést, és nem tudták kiállíttatni a halotti anyakönyvet. Amikor sokadszorra telefonáltak, egy orvostól azt a választ kapták: nincs papír, nincs gyerek. Azt is javasolták nekik, „intézzék úgy, hogy abortusz történt, nem pedig szülés”.

 

Megkerestük a kórház főigazgatóját, Bodnár Attilát, aki vizsgálatot rendelt el. A hozzá intézett kérdéseink között szerepelt, hogy miért kell ennyit várnia a családnak a halotti dokumentumra, illetve hogy mi történt a baba holttestével, elkerült-e a szülészetről a patológiára. Arra is rákérdeztünk, valóban felajánlották-e a családnak a kórház jogi osztályáról, hogy pereljék a kórházat.

A kórház – a család beleegyezésével – arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy „a szülészeti és nőgyógyászati osztályra a terhesség 21. hetében került a kismama. Az orvosok minden lehetséges módon megpróbálták megakadályozni a koraszülést, de minden igyekezetük ellenére megszületett a 21. hetes magzat. A súlyos éretlensége miatt a születése pillanatában életjeleket mutató magzatot nem sikerült életben tartani.

A születés pillanata egy császármetszéskor. „Csak a bíróság állapíthatja meg utólagosan a halál tényét”
A születés pillanata egy császármetszéskor. „Csak a bíróság állapíthatja meg utólagosan a halál tényét”
Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Mivel életjelenséget mutatott – függetlenül a terhesség idejétől –, az esemény szülésnek minősült, ilyen esetben perinatális halottvizsgálati bizonyítványt kell kiállítani. Az ellátó orvosok azonban adminisztrációs hibát követtek el, csak szövettani vizsgálatot kértek”.

Kiderült, hogy utólag nem lehet a halotti anyakönyvi kivonathoz szükséges dokumentumot kiállítani. „Erre csak az illetékes járásbíróságnál egy nem peres eljárásban van lehetőség. Csak a bíróság állapíthatja meg utólagosan a halál tényét” – áll a kórház közleményében. A családot értesítették, hogy az eljárás lefolytatásához minden segítséget (jogi képviselet, költségek megtérítése) megadnak, így kerülhet sor a haláleset anyakönyvezésére.

A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház
A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház
Wikipedia

A kórházigazgató arról is tájékoztatott, hogy az adminisztrációs hibát vétő kollégákat írásbeli figyelmeztetésben részesítették, „a dokumentációs mulasztásért és az okozott kellemetlenségért az édesanyától a kollégák nevében is elnézést” kértek.

Fedko Virának végül felajánlották, hogy soron kívül segítik tanácsadással is egy mindenre kiterjedő terhesség előtti egészségi állapotfelmérésre, az esetleges következő terhesség biztonsága érdekében – zárta tájékoztatóját a kórház. Arra nem válaszoltak, hogy mi lett a baba holttestével.

Fedko Virának három gyermeke van, a család még nem döntötte el, hogy pereskedik-e.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.