galéria megtekintése

Elindult a tisztogatás az MSZP-ben, Botka nagyon ki van akadva

65 komment


Kálmán T. Attila

Tóbiás József egyik bizalmasának leváltásával kezdte elnöki munkáját Molnár Gyula. Botka László egyelőre hallani sem akar a rá váró feladatról.

Megkezdődtek a személycserék az MSZP-ben.

Az újonnan megválasztott pártelnök, Molnár Gyula első döntésével menesztette az elődje, Tóbiás József által kinevezett pártigazgatót, Katona Tamást.

Az utódlásról az új frakcióvezető megválasztásáig nem döntenek, ugyanis Molnár új struktúrában gondolkodik, az is elképzelhető, hogy megszűnik a pártigazgatói poszt.

 

A szombati kongresszus előtt arról beszéltek a szocialisták, hogy a pártigazgató operatív feladatait az elnökhelyetteshez rendelhetik. Erre a pozícióra a párt Baranya megyei elnöke, Tóth Bertalan volt Molnár kiszemeltje, ám némileg váratlanul, a Tóbiás-féle vezetésből egyedüliként újraválasztották Gőgös Zoltánt, így ez a terv aligha valósul meg.

Molnár és Tóbiás kedden a választási iroda előtt
Molnár és Tóbiás kedden a választási iroda előtt. Őrségváltás
Bruzák Noémi / MTI

Tóth várhatóan a frakcióvezetői székkel vigasztalódhat. Bár a döntést a képviselőcsoport tagjai hozzák meg, az elnökségnek is van szava a kérdés eldöntésében, ráadásul Tóth eddig frakcióvezető-helyettes volt, így Tóbiás távozása után kézenfekvő az előléptetése. Az őszi ülés­szakig még bőven lenne idő betölteni a posztot, ám az új vezetés igyekszik mielőbb lezárni a kérdést. Így a frakcióvezetőt már jövő szerdán, az új elnökség első ülése után megválaszthatják.

Tóth általános helyettese a most a parlament költségvetési bizottságát elnöklő Burány Sándor lehet, akit Mesterházy Attila nézett ki a frakcióvezetői posztra. A jelölőbizottságot egyébként Tóbiás vezeti, így őrá biztosan nem érkezhet jelölés.

Sokan biztosra vették, hogy az MSZP pártalapítványát vezető Baja Ferenc pozíciója is meginog Tóbiás bukása esetén – Baja ugyanis az elnök első számú tanácsadója és bizalmasa volt –, de most úgy fest, hogy a korábbi környezetvédelmi miniszter egyelőre maradhat a Táncsics Alapítvány élén.

A leváltott választmányi elnök, Botka László viszont nem találja ilyen könnyen a helyét az új vezetés alatt.

A kongresszus után ugyan azt mondta, hogy dolgozik tovább a párt 2018-as választási győzelméért, de sokatmondóan szegedi polgármesterségét nevezte meg a legfontosabb általa birtokolni óhajtott pozícióként. Forrásaink szerint Botka nagyon megsértődött azon, hogy Hiller Istvánt választották meg helyette a választmány élére.

Bár Molnár Gyula a lapunknak adott interjújában azt mondta, a szegedi polgármesternek nagyobb feladatokat vizionál „a kampány frontvonalában" – csütörtökön az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy Botka miniszterelnök-jelölt lehet –, és hamarosan elbeszélget Botkával a saját és az MSZP jövőjéről, információnk szerint Botka

egyelőre hallani sem akar

erről.

Névjegy

Tóth Bertalan az idei tisztújítás során mentorát, Puch Lászlót váltotta a Baranya megyei MSZP élén. 2006-tól egy éven át már volt országgyűlési képviselő, 2006 és 2009 között Pécs alpolgármestereként dolgozott, 2014 óta újra képviselő, a legtöbbet a MET és az MNB ügyeivel foglalkozik. Az elnökhelyettesi posztot nem szerezte meg, frakcióvezető még lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.