galéria megtekintése

Elijesztették a Ménesbirtok vevőjelöltjeit, aztán maguk vásároltak be

Hiába adta el néhány hónapja az állam, mégsem lesz az új vevőké a Mezőhegyesi Ménesbirtok közel kétezer hektárnyi földterülete. A kormány egy rendelettel felülírta az árverések eredményeit. Az állam valószínűleg eláll a korábban megkötött haszonbérleti szerződésektől is, és a nyolcezer hektár állami földön állami cég foglalkoztatja tovább az embereket.

A kabinet egyelőre nem indokolta, hogy miért írta felül egy rendelettel az árverések eredményeit, helyi forrásaink szerint kormánykörökben az verte ki a biztosítékot, hogy a korábbi nyilatkozataik ellenére a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. menedzsmentje vette meg a meghirdetett terület közel egyharmadát. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet honlapján lévő adatokból az derül ki, hogy Kun Mihály, a Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója és a hozzá köthető személyek összesen 1760 hektárt vásároltak meg 4,8 milliárd forintért. Kun maga öt részletben 289 hektárt vett 842 millió forintért, élettársa, Sojnóczki Márta két darabban 276 hektárt licitált 838 millió forintért.

A kabinet szándékai szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok nyolcezer hektáros területén új mintagazdaság épül
A kabinet szándékai szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok nyolcezer hektáros területén új mintagazdaság épül
Teknős Miklós / Népszabadság

A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. melletti ellenzéki tüntetések résztvevői közül a legtöbben arra számítottak, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Simonka Györgynek az érdekkörébe tartozó személyek, a fideszes oligarchia veszi majd meg a Mezőhegyesen eladásra meghirdetett közel hatezer hektár jelentős részét. A ­Simonka érdekköréhez tartozónak gondolt emberek is részt vettek az árverésen – de Mezőhegyesen a meghirdetett mintegy hatezer hektárból mindössze 267 hektárt vettek meg 704 millió forintért.

 

Több informátorunk ­felvetette: lehetett együttműködés Kun Mihály és Simonka György között a birtokszerzésben. Ezt ­indokolta szerintük, hogy Simonka ­szerepe meghatározó volt a mezőhegyesi ügyekben, amikor a haszonbérbe nemrég kiadott területeknél sokkal nagyobb, a helyi családi gazdák számára megvehetetlen táblákban hirdették meg eladásra a földet. Ezt a vélekedést erősítette, hogy Kun élettársának, Sojnóczki Mártának a cége, a Dél-békési Gabonater­melő Mezőgazdasági Szövetkezet Simonka érdekkörével érintkezik, és többen az asszony földszerzeményét is a Simonka-csoport gyarapodásához sorolták. Kun Mihállyal beszéltünk, de azt mondta, kérdéseinkre később válaszol.

Kun Mihály, a Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója
Kun Mihály, a Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója
Kiss Zoltán

Január 20-án nevezték ki az Állami Ménesbirtok újjászervezéséért felelős kormánybiztosnak Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselőt. (Felesége révén Csongrád megyében az ő családja is nagy földvásárló.) Ő január 21-én úgy nyilatkozott: meglepte, hogy egyes mezőhegyesi földrészleteknek már új tulajdonosai vannak. Utalt rá, hogy ha az eredeti tervek szerint eladják és bérbe adják a földet, termőföld nélkül az állami mintagazdaság sem lesz képes a kormány által megígért 400 embernek munkát adni. Hetekig folyt az alkudozás a háttérben, míg február 29-én született meg az új kormányrendelet a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság megalapításáról. Leglényegesebb pontja, hogy Farkas Sándor kormánybiztos jelölje ki azokat a föld- és erdőterületeket, amelyek az új állami ménesbirtok működéséhez szükségesek. A Földművelésügyi Minisztériumnak gondoskodnia kell róla, hogy az árverésen megszerzett itteni területekre ne kössenek szerződést.

Megválaszolatlan kérdések

Farkas Sándor kormánybiztos egyelőre nem válaszolt kérdé­seinkre. Kérdeznénk tőle, hogy valamennyi, a liciten elnyert, illetve a közelmúltban haszonbérbe adott terület visszavételét javasolja-e. Csak így lehetne ugyanis fenntartani azokat a munkahelyeket, amelyeket ma még a privatizált Ménesbirtok Zrt. tart fenn. A kormánybiztos kedden az RTL Klubnak nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy miért adták el a Mezőhegyesi Ménesbirtok földjeinek egy részét, ha most visszakövetelik. A kormánybiztos a Magyar Időknek azt mondta: Mezőhegyesen új mintagazdaság épül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.