Elhunyt Magyarország exarchája

Életének 65. évében elhunyt Mihail Sztaikosz, Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája - tájékoztatta a Magyarországi Ortodox Exarchátus szerdán az MTI-t.

A kedden Bécsben elhunyt metropolita lelki üdvéért szombat délután a Fejér megyei Beloiannisz község templomában tartanak imádságot.

 Mihail Sztaikosz ausztriai metropolita és magyarországi exarcha 1946. november 22-én született Athénban. Gimnáziumi tanulmányai után bécsi rokonaihoz költözött, ahol 1965-ben az ausztriai ortodox egyházmegye titkára lett.

 Tanulmányait 1979 októberétől 1983 júniusáig a Thesszaloniki Egyetem teológiai karán folytatta, a Bécsi Egyetemen pedig bölcsészetet, filozófiát és egyházjogot tanult.

Chrisostomos bécsi metropolita 1977. november 21-én diakónussá, a következő napon pedig pappá szentelte. Archimandritai rangban az ausztriai egyházmegye és annak exarchátusai irodaigazgatója lett és a bécsi "Szent György" és "Szentháromság" görög templomok papjaként a bécsi görög iskola igazgatói tisztét is ellátta.

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus (görög ortodox egyház) Szent Szinódusa Christupolis püspökévé választotta 1985. november 5-én, az ausztriai egyházmegye, illetve exarchátusai segédpüspökeként szolgált.

Chrisostomos metropolitát nyugállományba vonulása után, 1991. november 5-én egyhangúlag Ausztria metropolitájává, Magyarország és Közép-Európa exarchájává választották. E minőségében kezdte el az ausztriai egyházközségek és a magyarországi exarchátus újjászervezését.

A Magyarországi Ortodox Exarchátus MTI-hez eljuttatott közleménye a magyarországi egyházi élet beindításának eredményei közé sorolta: az exarchátus regisztrációját, egy budapesti iroda és kápolna létesítését, Szentes, Karcag, Kecskemét ortodox egyházközségeinek és templomainak az Egyetemes Patriarchátushoz való visszatérését, valamint Beloiannisz községben új egyházközség alapítását és új templom építését, s ennek következtében az ott élő hívek tömeges megkeresztelését.

A közleményben rámutattak, Mihail Sztaikosz az Egyetemes Patriarchátus küldötteként számos külföldi kiküldetésben, egyházi konferencián, rádió és TV adásban vett részt. Az Európai Egyházak Konferenciájának és az Egyházak Világtanácsának bizottságaiban aktívan tevékenykedett. A Bécsi Egyetemen és az ottani katolikus teológián újgörög nyelvet és ortodox teológiát tanított. Az osztrák Ökumenikus Tanács elnöke volt 1996-tól 1999-ig.

Az Európa Tanács vallásközi bizottságának tagjaként az EU által szervezett rendezvényeken vett részt Brüsszelben és Genfben.

Mihail Sztaikosz számos magas állami és egyházi kitüntetésben részesült: Osztrák Köztársaság Nagykeresztje (2011), Magyar Köztársaság Középkeresztje (1999), Ukrán Köztársasági Érdemrend (2008), a Jeruzsálemi Patriarchátus arany keresztje, Szent Vladimir Rend arany fokozata (1972), A Lengyel Egyház Nagykeresztje (1993), Csehország és Szlovákia Szent Cirill-Metód rend nagykeresztje (1994), Athén város aranyérme.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.