galéria megtekintése

Elhunyt Göncz Árpád

31 komment

NOL

Elhunyt Göncz Árpád, a rendszerváltás emblematikus alakja, aki a Magyar Köztársaság első szabadon választott  államfője volt 1990–2000 között.

Göncz Árpád a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő szereplője – így ír a volt köztársasági elnökről a róla elnevezett alapítvány honlapja. Az alapítvány méltatása szerint közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös mély szociális érzékenysége állnak máig töretlen népszerűsége mögött.

Fotó: Kovács Bence / Népszabadság/archív

 

Göncz Árpád 1922. február 10-én Budapesten született értelmiségi családban. 1944-ben a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán diplomázott, a tanulás mellett az Országos Földhitelintézetben dolgozott.

1944 februárjában behívták katonának, de megszökött Németországba vezényelt egységétől. A Magyar Diákok Szabadságfrontja Táncsics zászlóaljának tagjaként részt vett az ellenállási mozgalomban. Megsebesült. Többször szovjet fogságba került, de sikerül megszöknie.

1945-től a Független Kisgazdapárt tagja. Először az FKgP ifjúsági szervezetének elnöke és a Nemzedék című lap felelős szerkesztője, később a párt parlamenti csoportjának titkára, Kovács Béla személyi titkára, valamint a párt főtitkára volt.

1946-ban kötött házasságot Göntér Zsuzsannával. A kisgazdapárt feloszlatása után segédmunkásként, majd hegesztőként és csőlakatosként dolgozott. 1952-ben beiratkozott a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre.

Az ötvenhatos forradalom idején a Magyar Parasztszövetségben dolgozott. November 4-e után részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom által benyújtott memorandumok elkészítésében és az indiai követségre juttatásában. 1957 februárjában segített külföldre juttatni Nagy Imre „A magyar nép védelmében” című kéziratát. Májusban letartóztatták, a Bibó-per másodrendű vádlottjaként 1958. augusztus 2-án életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a fellebbezés lehetősége nélkül.

Fotó: Kovács Bence / Népszabadság/archív

1960 márciusában részt vett a váci éhségsztrájkban, 1963-ban amnesztiával szabadult. Első műfordításai – egy Huxley-novella, a Szombat délután, és Golding: A torony – 1964-ben jelentek meg az Európa Kiadónál. 1965-től sorra jelentek meg műfordításai. 1981-től a Magyar Írószövetség műfordítói szakosztályának elnöke.

1971-ben írta első regényét, a Sarusokat, amely 1973-ban jelent meg. Ezt a Találkozások című elbeszéléskötet (1980) és a Hazatérés című regény (1991) követte. Drámái: Magyar Médeia (1976), Rácsok (1979), Mérleg; Pesszimista komédia; Perszephoné; Sarusok (1990).  Ő fordította magyarra többek között J. R. R. Tolkientől A gyűrűk urát, John Updike több regényét – köztük Az eastwicki boszorkányokat – Arthur C. Clarke 2001: Űrodüsszeiáját és Malcolm Lowry kultuszregényét, a Vulkán alattot is. Irodalmi munkásságáért 1983-ban József Attila-díjat kapott. 2002-ban a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnökévé választották.

Így reagáltak a politikusok

Fidesz: Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett – írta a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök. Az MTI-hez eljuttatott részvétnyilvánításban a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége együttérzését fejezi ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának.

Kormány: Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát – olvasható a kormány részvétnyilvánításában, amelyet a Kormányzati Információs Központ juttatott el kedden az MTI-hez. A kormány őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a kedden elhunyt Göncz Árpád családjának. A kormány – a családdal egyeztetve – a későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről – írták.

MSZP: Tóbiás József, az MSZP elnöke közleményében azt írta, szívből gyászolja Göncz Árpádot, aki számára mérce, példa és jelkép is. Az ellenzéki politikus szerint elnöki pályafutása örök mérce minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz. Tóbiás József osztozik a család gyászában, és azon van, hogy a szocialisták méltók legyenek Göncz Árpád a népet szolgálni kívánó, érzékeny és mindig az elesettek érdekeit néző politikájához.

Jobbik: Ezúton fejezzük ki részvétünket az elhunyt Göncz Árpád családja felé.

1981-ben részt vett a Bibó-emlékkönyv szerkesztésében. A kötetben tette közzé „Élet és szó egy anyagból” című emlékező írását. 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottság egyik alapítója, majd Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének megnyitó szónoka volt.

Alapító tagja a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, majd a Szabad Demokraták Szövetségének.

1989-től az Emberi Jogok Ligája budapesti tagozatának ügyvezető elnöke, 1989-től 1990-ig az Írószövetség elnöke, majd tiszteletbeli elnöke.

Fotó: Gárdi Balázs / Népszabadság/archív

1990 májusától országgyűlési képviselő volt, 1990 augusztusától 2000 augusztusáig pedig a Magyar Köztársaság elnöke. Az 1990-es taxisblokád idején az Antall Józsefet betegsége miatt a miniszterelnököt helyettesítő Horváth Balázs belügyminiszter a hadsereg bevetését fontolgatta. Göncz Árpád behívatta a hadsereg főparancsnokát, és köztársasági elnökként megtiltotta, hogy a katonák közbelépjenek. Ő nyújtotta be a közkegyelem gyakorlásáról szóló törvényt a parlamentnek, mivel az akkori törvények szerint több ezer taxist kellett volna elítélni.

1990 és 1994 között az elnök több törvényt küldött normakontrollra az Alkotmánybírósághoz. Ezek közül a legemlékezetesebb az úgynevezett Zétényi–Takács-törvény volt, amely lehetővé tette volna a kommunista diktatúra idején elkövetett, időközben elévült bűnök megbüntetését.

Az 1991-ben kezdődő médiaháborúban a köztársasági elnök többször is megakadályozta Hankiss Elemérnek, az MTV és Gombár Csabának, a Magyar Rádió elnökének leváltását.

1992. október 23-án nem kezdhette el beszédét a Kossuth téren, mert szélsőjobboldaliak kifütyülték. Miután percekkel később sem csendesült a bekiabálás és füttyögés, végül le is tett a beszéd elmondásáról. 1997-ben visszaküldte a parlamentnek a privatizációs és az összeférhetetlenségi törvényt.

Köztársasági elnökként Göncz Árpád az ország legnépszerűbb politikusa volt, 1995-ben elsöprő többséggel választotta újra a parlament a jobboldal akkori jelöltjével és későbbi utódával, Mádl Ferenccel szemben. „Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó” – mondta 1990. augusztus 3-án, amikor az Országgyűlés a Magyar Köztársaság elnökévé választotta.

Utolsó videónk Göncz Árpáddal 2012. február 9-én készült, amikor a volt államfőt szerenáddal köszöntötték kilencvenedik születésnapja alkalmából.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.