Nem veszélyeztette biztonságunkat a paksi erőműblokk leállása

Egy tápegység meghibásodása miatt kellett leállítani a hármas blokkot még március 31-én.

Nem befolyásolta a nukleáris biztonságot a Paksi Atomerőmű 3. blokkjában a meghibásodott elektronikus alkatrész miatti leállás - olvasható az Országos Atomenergia Hivatal honlapján. A tájékoztatás szerint a március 31-i leállást követően elvégezték a hibahely pontos behatárolását és a hibát felszámolták. Majd az ilyen esetekre előírt próbák és ellenőrzések elvégzése után, április 1-jén, a késő esti órákban az országos hálózatra kapcsolták a blokk generátorait.

A 3. blokk felterhelése 100 százalékos teljesítményre április 2-án, 04 óra 20 perckor befejeződött. Jelenleg az erőmű mind a négy blokkja névleges teljesítményen üzemel - tudatta az atomenergia hivatal.

Előzőleg a Világgazdaságnak az OAH-nál közölték, hogy egy védelmi rendszeri vezérlés betáplálása megszűnt, mert egy tápegység meghibásodott és a kismegszakítók leoldottak. Emiatt – a tervezési követelményeknek megfelelően – leállt a reaktor. Egy még eredeti szovjet alkatrész hibásodott meg. A kárelhárítás költségére vonatkozó kérdésre a hivatal nem válaszolt, mert ez nem hatósági kompetencia - írta a lap, hozzátéve: a rendelkezésre álló adatok alapján nem valószínű, hogy szándékosság vagy gondatlanság váltotta ki az eseményt. 

A meghibásodásról egyébként az Országos Atomenergia Hivatal az esemény másnapján, április 1-jén adott hírt honlapján.  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.