Elfogyott a menekültek segítőinek a pénze

Már a rezsit is alig tudják kifizetni azok az önkéntesek, akik ingyenes éjszakai szállást, ételt és fürdési lehetőséget biztosítanak a kisgyerekkel érkező szír és afgán családoknak.
Az ősz és a menekülthullám tetőzésének közeledtével mégis újabb helyiségek bérlését tervezik, ahol fűtött helyen vészelhetik át az éjszakát a menekültek.
Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

„Most is itt van nálam egy 12 fős szír család, a három hónapos kisbabát négy napja nem tudták megfürdetni" – mondja az éjszakai szálláshely egyik vezetője. "Szegedről érkeztek és menekülttáborba tartanak, de egy éjszakát várniuk kellett a következő vonatra. Hiába értünk a pénzünk végére, nem tehettem meg, hogy otthagyom őket a Keleti pályaudvaron ilyen állapotban" – teszi hozzá. A segítők nyolcadik hete adnak meleg ételt, fedett szállást és tisztálkodási lehetőséget az úton lévőknek. Mostanra azonban már egy gázpalack megvásárlása vagy a közüzemi számlák befizetése is megterhelővé vált számukra. Pénzt sem a menekültektől, sem kívülállóktól nem fogadhatnak el, viszont lassan elfogynak azok a segítő szándékú emberek is, akik eddig átvállalták egy-egy számla kifizetését.

A nehézségek ellenére a jövő hónaptól új melegedő megnyitását tervezik, ahol már nem csak gyerekkádakban fürödhetnek majd a menekültek, hanem zuhanyzók kialakítására is lesz lehetőség. A körülbelül 50 fő befogadására alkalmas éjszakai szálláshely rendbetételéhez azonban újabb segítségre lesz szükségük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.