Elfogadták Handó Tünde beszámolóját

Az Országos Bírói Tanács egyhangúlag elfogadta Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 2013. évi beszámolóját - tudatta az OBH közleményben szerdán.

A legnagyobb szervezeti változás a beszámolási időszakban az volt, hogy 2013. január 1-jén megkezdték működésüket a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. A zökkenőmentes induláshoz szükséges infrastrukturális feltételeket az OBH segítségével sikerült biztosítani.

Handó Tünde összefoglalójában kiemelte, hogy a Fővárosi Törvényszéken a korábban többszörös túlterheltségben ítélkező bírák munkaterhe az országos átlag közelébe, bizonyos szervezeti egységeknél az alá csökkent.

A rövid távú kihívások közül kiemelkedik az úgynevezett devizahiteles ügyek rendezése, a középtávú célok közül az igazságügyi szakértők és a bírósági végrehajtók helyzetének rendezése, a bírósági tájékoztatás kodifikációja, valamint a Budapest Környéki Törvényszék átköltözése és méltó elhelyezése - írták.

A hosszú távú tervek között szerepel a bírósági életpályamodell kialakítása, részvétel a büntető- és polgári eljárásjog kodifikációjában, a digitális irattár kialakítása, az e-eljárások bevezetése, valamint a Kúria visszaköltözése eredeti épületébe - olvasható a közleményben.

A beszámoló tartalmazza, hogy a bírósági szervezetben 11 ezer ember dolgozik, közülük 2800 bíró, és mintegy másfél száz bírósági épület van. A bíróságok tavalyi költségvetése 84 milliárd forint volt, az idei 87 milliárd, amely kiegészül 1,5 milliárd forint pályázati forrással.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.