galéria megtekintése

Elfogadták a paksi hitelmegállapodást

1 komment


Bita Dániel
NOL

Száztíz kormánypárti szavazattal fogadta el az Országgyűlés tegnap kora este a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges orosz–magyar hitelmegállapodást, amely alapján Oroszország legfeljebb tízmilliárd euró állami hitelt nyújt két új blokk tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez. A baloldali pártok 29 jelenlévő képviselője nemmel voksolt, a jobbikosok tartózkodtak. Ez előtt a baloldal hevesen bírálta a megállapodást, míg a Fidesz politikusai szűkszavúan védték.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

„Önöknek elment az józan esze" – fordult a kormánypárti képviselőkhöz még napirend előtt az LMP-s Szél Bernadett. Azt mondta: vannak, akiktől nem szabad kölcsönkérni, mert nem tudni, mi lesz az ügylet végkimenetele. Oroszország pedig Ukrajnában már megmutatta, mit jelentenek számára a szerződések és a nemzetközi kapcsolatok. „Magyarország várható hitelezője nem szeret kérni, az erőszak nyelvét beszéli" – jelentette ki a politikus, aki frakciótársaihoz hasonlóan egy „Stopaks2 – Pakstop" feliratú pólót viselt. (Később, a szavazás után egy pólót átadott Varga Mihály gazdasági miniszternek.)

 

A Fidesz szembefordult Orbán Viktor korábbi politikájával, és felajánlja az országot Vlagyimir Putyinnak a tízmilliárd eurós atomhitel zálogaként – mondta Szél, mire az LMP képviselői „A saját unokáikat áruljátok el!", „Nem az orosz atomhitelre!", „Nem Paksra, nem Putyinra!" és „Viktor, ezért váltottál rendszert?" feliratú transzparenseket tartottak fel. Azt is közölte, a Szovjetunió és Oroszország huszadik századi történelméről szóló könyvet küld a miniszterelnöknek, mert láthatóan nem tanult az elmúlt száz évből.

Szél Bernadett szerint nevetséges, hogy a kormány az energiafüggetlenség megteremtésével indokolja a paksi bővítést, hiszen az erőmű utolsó csavarját is az oroszoktól rendelik meg. Eközben pedig kinyírják a megújulóenergia-szektort. Hiányolta a hatástanulmányokat, mert azok nélkül senki sem tudja, mibe rángatják bele az országot, csak az biztos, hogy bár ki sem heverte a devizahitel-válságot, Magyarország tízmilliárd eurós kölcsönt vesz fel. Az LMP napközben bejelentette: ha a T. Ház elfogadja a hitelszerződést, a párt azt kéri Áder János államfőtől, hogy ne írja alá, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz. Ha nem teszi, az ombudsmantól kérik ugyanezt. Szél a vitában a baloldalnak is odaszúrt, mondván, velük ellentétben az LMP mindig ugyanazt a véleményt képviselte a paksi bővítésről.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Kövér László házelnök házszabálysértő rendzavarásnak minősítette a molinózást, és büntetést helyezett kilátásba. Az LMP képviselőinek pedig azt üzente: stílusuk nem áll arányban a támogatottságukkal.

A kormány nevében Tállai András, a gazdasági minisztérium államtitkára válaszolt. Illetve visszakérdezett: az LMP orosz kölcsön helyett inkább a 2008-as IMF-hitelhez hasonló megállapodást szeretne? Annak ugyanis feltételei voltak (például a 13. havi nyugdíj és fizetés megszüntetése), míg az oroszokkal tető alá hozott egyezség ilyen megkötést nem tartalmaz. Hozzátette: a hitel termelő beruházást, fejlesztést szolgál, a beruházás 40 százalékát magyar vállalkozások végezhetik, ez tízezer embernek biztosít munkát, az államnak jelentős bevételt, és egy százalékkal növelheti a nemzeti összterméket. Tállai megismételte, hogy a tőketörlesztés csak az új erőműblokkok üzembe helyezésekor kezdődik, az itthon megtermelt atomenergiának köszönhetően pedig csökkenni fog az energiaimport, az ország kitettsége.

Az Együtt-PM az üléstermen kívül tiltakozott. Szabó Tímea és Jávor Benedek egy óriási sárga csekket mutatott fel arra utalva, hogy a kölcsön minden magyarnak 700 ezer forintjába kerül. Számításuk szerint a 3000 milliárd forintos tőkeösszeg mellett 3200 milliárd kamatot kell visszafizetnünk az oroszoknak, ehhez jön 750 milliárd forint önrész. A bővítés így összesen 7000 milliárd forintot emészt fel. Jávor – aki szintén az ombudsmantól várja, hogy küldje az Ab elé a megállapodást – arról is beszélt, hogy a szerződés jogszerűtlen, mert sérti az alaptörvény államadósság-szabályát, és mert a vitás kérdéseket magyar helyett egy nemzetközi választottbíróság elé utalja. És sérül az uniós versenyjog is a tendereztetés elmaradása miatt.

2007-ben Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország nem akar a Gazprom legvidámabb barakkja lenni, hét év elteltével viszont épp az Orbán-kormány miatt fenyeget az, hogy Magyarország a Roszatom legvidámabb barakkja lesz – fogalmazott Szabó Tímea.

Az MSZP is úgy számol, hogy a 3000 milliárdos kölcsön kétszeresére rúghat a visszafizetendő összeg. Burány Sándor botrányosnak nevezte, hogy – mint egy bírósági ítélet is igazolja – a kormány nem végzett hatástanulmányokat. Kifogásolta, hogy a Fidesz nem járult hozzá a szavazás elhalasztásához, a képviselők így a Költségvetési Tanács álláspontját sem ismerhették meg, amit a parlamenti szakbizottság elnökeként kért ki. A politikus azt mondta: Orbán Viktor visszahívta az oroszokat és egy vak ló bátorságával vezeti falnak az országot. Tóth Bertalan a kölcsön fix kamatozását bírálta, mondván, nincs lehetőség annak felülvizsgálatára.

A liberális Fodor Gábor sajtótájékoztatón arról beszélt: a Fidesz és a Jobbik egyaránt az oroszokhoz kötné Magyarország jövőjét. Egyúttal bejelentette, az Európai Parlament liberális frakciójához fordulnak azt kérve, segítsenek, hogy „Európa figyeljen arra, milyen hibát követ el a Fidesz-kormány".

Banczik Róbert / Népszabadság

A Jobbik álláspontja, hogy az új blokkoknak minél előbb meg kell épülniük, ezért igennel szavaznak a hitelszerződésre – mondta újságíróknak Volner János frakcióvezető-helyettes. Igaz, hozzátette: nem jó szívvel teszik, mert jobbnak tartják saját javaslatukat, amely állami tulajdonban lévő tőkealapot hozott volna létre. Szerintük ez versenyezhetne a bankbetétek hozamával, így hazai megtakarításokból lehetne finanszírozni az erőműépítés költségeit. Később a vitában kiderült, hogy Volner tévedett, a Jobbik tartózkodik. Képviselőjük, Kepli Lajos ezt azzal magyarázta, hogy a bővítést támogatják, a hitelkonstrukcióval viszont nem értenek egyet.

A Fidesz nem tartott sajtótájékoztatót az atomhitel ügyében. A vitában képviselőjük, Balla Mihály szó szerint megismételte, amit Tállai államtitkár is mondott: a magyar állam kizárólagos tulajdonosa marad az erőműnek, így az áram árát is egyedül határozhatja meg, a kamatozás kedvező, 40 százalék lesz a magyar beszállítók aránya, egy százalékkal nő a GDP, no meg nő az energiafüggetlenségünk is.

A paksi hitelszerződés záróvitáját amúgy fél óra alatt letudták a képviselők, majd – még a szavazás előtt – kétszer ilyen hosszan vitáztak arról a fideszes törvényjavaslatról, amely lehetővé teszi a kluboknak, hogy a képmásukból, ujj- vagy vénalenyomatukból, illetve íriszképükből készített biometrikus sablon alapján azonosítsák beléptetéskor a szurkolókat. A kormánypárti politikusok ebben a vitában – szemben a paksi hitelről szólóval – kihasználták a rendelkezésükre álló időkeretet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.