galéria megtekintése

Orosházán látni sem bírták az egyik legnagyobb magyar nevét

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 01. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Nincs már ott a József Attila felirat az orosházi általános iskola homlokzatán. A református egyház még pénzt is kért az önkormányzattól az eltüntetésre, ám a helyhatóság ezt a munkát nem finanszírozta. A fideszes polgármester azt mondja, a fenntartó szándékairól nem dönthet, nem helyeztetheti vissza a betűket.

Március elején váratlanul leverték József Attila nevét az orosházi általános iskola homlokzatáról. Ez sokakat megbotránkoztatott, hiszen a városban évtizedeken át József Attila Általános Iskolaként ismerték az intézményt, orosháziak nemzedékei kötődnek hozzá. Többen azt hitték, kisebb javításról van szó, és a költő neve visszakerül az épület homlokzatára.

József Attila felirat volt...
József Attila felirat volt...
Fotó: Google Streetview

Orosházán az elmúlt időszakban a Fidesz vezette önkormányzat többször is átszervezte az iskolákat, a szülők tiltakozása ellenére. Ám korábban a városvezetőség megígérte, hogy az átszervezések ellenére az iskolák megőrzik névadóikat. Számos önkormányzati dokumentumban szerepelt is a név az elmúlt időszakban. A közelmúltig ott állt az épület homlokzatán is. Aztán leverték.

 

Füvesi Sándor MSZP-s önkormányzati képviselő március 27-én interpellálta Dávid Zoltán polgármestert. Megkérdezte: ki engedélyezte és miért, hogy leverjék a költő nevét az iskola homlokzatáról? Mikor kerül vissza oda, ahol több mint fél évszázadig állt? Mit tesz a városvezetés azért, hogy ne csak a homlokzatra, hanem az iskola valódi nevébe is visszakerüljön a költő neve?

Dávid Zoltán írásos válaszában kiemelte: az iskolát 2011. szeptember 1-jétől átvette az Orosházi Református Egyházközség. Az épület az önkormányzat tulajdonában maradt. 2015 február elején a református egyház pénzt kért az orosházi önkormányzattól arra hivatkozva, hogy balesetveszélyes a homlokzat. Az önkormányzat a balesetveszély elhárítására adott is 497 ezer forintot. A polgármester szerint az egyház az iskola névbetűinek eltávolítására is kért pénzt, erre azonban az önkormányzat nem adott, azzal az indoklással, hogy a betűk leszerelése nem szükséges a balesetveszély elhárításához.

A református egyház azonban „a saját korábbi szándékainak megfelelően végeztette el a felirat leszerelését”. Vagyis leverték József Attila nevét. Szándékukban áll a református iskola saját nevének elhelyezése is, „mivel az épület falai nem hirdethetik egy megszűnt intézmény elnevezését”.

A polgármester azt ígérte, az iskola emlékként megőrzi József Attila névbetűit, bár nem tudni, miként tett ígéretet annak a fenntartónak a nevében, amelyik éppen most takarította le a költő nevét az önkormányzat birtokában lévő épületről. Dávid Zoltán azzal nyugtatta Füvesi Sándort, hogy 120 év alatt sokszor változott az iskola neve. Kezdetben, 1884-től Orosházi Magyar Királyi Állami Polgári Fiú és Leányiskola volt. József Attila nevét csak 1962-ben vette föl, ám ezt már 2008-ban megváltoztatta az akkori fideszes önkormányzat. József Attila neve helyett az Orosháza Város Általános Iskolája és Pedagógiai Szolgáltató Intézménye Székhelyintézmény nevet kapta. Ezt változtatták meg aztán 2011-ben, amikor átadták a református egyháznak, Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolára.

...és nincs
...és nincs
Fotó: Google Streetview

A fideszes polgármester figyelmeztette a szocialista képviselőt: jogi szempontból a fenntartónak nem szükséges az épület tulajdonosának hozzájárulását kérni a névváltoztatáshoz, mert ezt a város nem kötötte ki, amikor átadta az iskolát. „Az elmúlt 120 év alatt a névváltoztatások az adott történelmi kornak megfelelően történtek, és a fenntartó szándékát tükrözték” – írta Dávid Zoltán.

Füvesi Sándor furcsállja, hogy Orosháza polgármestere a fenntartó szándékára hivatkozik megfellebbezhetetlen érvként, és eszébe sem jut, hogy a névhasználat az orosháziak szándékát is tükrözhetné.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.