galéria megtekintése

Élet és halál között lebeg a Budapesten ápolt világhírű szír kisfiú

61 komment

Kovács Klára
NOL

Szülei elmondása szerint a négyéves Mohamed a szíriai Aleppót ért bombázásokban sérült meg. Most a Bethesda gyermekkórházban fekszik életveszélyes állapotban. Azt mondják, az egész Európai Unió menekültpolitikáját befolyásolhatja a sorsa.

A kétgyerekes család augusztus 2-án kelt át a görög–macedón határon, a szülők senkivel sem beszéltek, de a Hamburger Morgenpost című német napilap fotósa mégis képet készített a nagyobbik fiukról, akinek minden végtagja és a feje is súlyosan megsérült egy Aleppót érő bombázás alatt.

Forrás: Facebook

A gyereket több országban keresték, fotóját először egy macedón jogvédő szervezet tette közzé a Facebookon, mert több újságíró és EP-képviselő, sőt, egy német szervezet is felajánlotta segítségét a családnak.

 

A jogvédő szervezet, a Legis a kisfiú fényképe alatt azt írta: ez a kisfiú az egész Európai Unió migrációs politikájára hatással lehet. 

Forrás: Kökényesi Gábor / Népszabadság

Arról, hogy a Mohamed nevű kisfiú Magyarországon van, a 444 írt először, és bár a Migration Aid hétfőn cáfolta, hogy ő lenne a macedón jogvédő szervezet jóvoltából világhírnévre szert tett gyerek, ma a Migration Aid információi alapján kerestük fel a Bethesda Gyermekkórházat. 

A kisfiút, Mohamedet és alig egyéves öccsét a múlt hét közepén vitték be a szegedi klinikára, ahol sürgősségi ellátásban részesültek, majd onnan Budapestre szállították őket. Csütörtök óta mind a ketten a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Központjában fekszenek életveszélyes állapotban. A gyerek karjain lévő sérülések alapján egyértelműen beazonosítható, hogy ő szerepel azon a fotón, amely bejárta a világot.

Fotó: Kökényesi Gábor / Népszabadság

A négyéves Mohamed minden végtagján és fején égéshez hasonló sérülések láthatók, bekötözve fekszik testvére mellett, akinek szintén az egész testét sebek fedik. Édesanyjuk senkihez sem szól, de egy percre sem mozdul el fiai mellől. Ottjártunkkor is Mohamed arcát simogatta.

„Egyelőre nem műtöttük meg a testvéreket" – mondta a Népszabadság kérdésére dr. Csorba Éva, a központ főorvosa, aki hozzátette, most még nem tudják, hogy lehet-e majd egyáltalán műteni a fiúkat, és ha igen, mikor lesznek operálható állapotban.

„A nagyobbik fiú szinte halálán volt – tette hozzá a főorvos asszony –, sebei fertőzöttek voltak, nagyon leromlott állapotban került hozzánk. Valamitől beindult a fertőzés, mert nagy kiterjedésű sérülésekkel, borzalmas állapotban került be a Bethesda Gyermekkórházba." Nem égési sérülései vannak a gyerekeknek, de olyanok a sebek, mint egy égési sérülésnél, ezért úgy is kell kezelnie az orvosoknak. Az orvosok így utólag nem tudják biztosan megmondani, hogy a kisfiú valóban háborús sérüléseket szenvedett-e, csak annyit, hogy az életveszélyes állapot kialakulásához nagyban hozzájárult a hosszú utazás Macedónián, Görögországon és Szerbián keresztül.

Forrás: Kökényesi Gábor / Népszabadság

A gyerekek állapota folyamatosan javul, de még intenzív ellátást igényel. A család nem titkolt terve, hogy amint utaztatható állapotba kerülnek a fiúk, folytatják útjukat Németország felé, ahol igénybe vehetik a Legis által felajánlott ellátást és segítséget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.