galéria megtekintése

Luxusút, milliós szakértői díj – így megy el az MNB-alapítvány közpénze

Luxusutazás, havi másfél millió forintos szakértői díj, utólag 50 százalékkal megnövelt bontási költség is szerepel a kecskeméti székhelyű jegybanki alapítvány, a Pallas Athéné Domus Mentis közpénzfelhasználását részletező adatsorban. A kecskeméti városháza szóvivője cáfolja, hogy a polgármester férje kapna havonta másfél millió forintos támogatást a szervezettől.

Mégsem egy magánszemély, hanem a Kecskeméti Főiskola kapott a Magyar Nemzeti Bank által alapított, kecskeméti székhelyű Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványtól ­(PADMA) 173 millió 275 ezer forint támogatást. Az alapítvány honlapján kijavították a korábban közzétett – a magánszemélyeknek juttatott támogatási szerződések között egyébként kirívó – adatot. A szerződés tárgya a Kecskeméti Főiskola (júliustól a Szolnoki Főiskolával egybeolvadva: Pallas Athéné Egyetem) gazdaságtudományi karának fejlesztése, az egyetemmé válás folyamatának elősegítése.

A leendő gazdaságtudományi kar épületének bontása Kecskeméten. Veszélyes üzem
A leendő gazdaságtudományi kar épületének bontása Kecskeméten. Veszélyes üzem
Bús Csaba

A főiskola ezenkívül kapott még 102 millió forintot az alapítványtól a gazdálkodás és menedzsment alapszak, valamint a gazdasági szakmérnöki szakirányú továbbképzés elindításához és fejlesztéséhez. A dokumentumból azonban az is kiderült, hogy minderre valójában csak alig több mint 61 millió forintot különítettek el, míg 45,5 millió forintot egyéb – meg nem nevezett – költségekre számoltak el.

 

A leendő gazdaságtudományi kar egyébként az Izsáki út 10. szám alatt, egy korábbi kórházépület helyén épül. A Zsigó és Társa Kft. 90 millió forintért bontotta le a régi épületet, de tavaly novemberben kiegészítették a szerződést időközben szükségessé vált munkák miatt, régészeti próbafeltárások alapján. Nem tudni, miféle fontos régészeti leletekről lehet szó, mindenesetre újabb 46,7 millió forintot fizettek a pótmunkáért a Zsigó és Társa Kft.-nek.

Még furcsább egy 572 millió 750 ezer forintos összeg céljának meghatározása. Ezt a Kecskeméti Duá­lis Oktatás (KEDO) Zrt. kapta „földhasználati jog alapítására”. Ezt a céget a hat Pallas Athéné alapítvány hozta létre, a Kecskeméti Gazdálkodástudományi Kar és Campus épületének kivitelezésére. Mindegyik alapítvány beletett kétmilliárd forint közpénzt. A vezérigazgató Szemerey Szabolcs, Kecskemét fideszes polgármesterének férje, Szemerey Tamás unokatestvére, ennek révén Matolcsy György rokona. Az igazgatóság elnöke Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora. A cég felügyelőbizottsági tagja a legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna, aki – mint megírtuk – két jegybanki alapítvány felügyelőbizottságában is feltűnik.

Bár a legnagyobb, 173 millió forintos összegről kiderült, hogy mégsem magánszemélynél landolt, maradt azért ismeretlen kilétű ember a nagy összegű szerződések haszonélvezői között. Az illető a 2015. november 4-én kelt szerződés alapján ügyvivői szakértői feladatok ellátására havi másfél millió forintot vesz fel a PADMA-tól. A nyilvánosságra hozott adatok alapján 9 millió forintot már ki is fizettek neki.

Az alapítvány támogatásai között szerepel egy érdekes utazás: tavaly márciusban három magánszemély háromnapos szakmai látogatást tett Stuttgartban egy légtechnikai cég üzemében. Erre az útra 937 ezer forint közpénzt adott a PADMA. Ez a költség Lázár János útjaiéval vetekszik, fejenként legalább 312 ezer forintba került, pedig Stuttgart nincs olyan messze, és két éjszakának sem kell feltétlenül ennyibe kerülnie.

Kecskeméten mindenki találgatja, ki lehet az a magánszemély, aki a havi másfél milliós szakértői díjat felveszi. Ez a munka ugyanis nagyban hasonlít arra, amit Szemerey Szabolcs, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester férje a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. vezérigazgatójaként végez. A stuttgarti úttal kapcsolatban pedig felvetődött, hogy talán az egyik alpolgármester is részt vett rajta. Megpróbáltunk meggyőződni, igazak-e mindez, és megkérdeztük Takács Valentina városházi szóvivőt. Azt válaszolta: Stuttgartba az önkormányzat részéről senki nem utazott, illetve a polgármester asszony férje nem érintett az említett megbízási szerződésben.

A PADMA költései
Cégnév    
 A szerződés tárgya Összeg (millió ft.)
Kecskeméti Duális Oktatási Zrt.    
Földhasználati jog alapítása
572,8
 Zsigó és Társa Kft.Bontási munkák
90
Zsigó és Társa Kft.
Kiegészítő szerződés
 46,7
LIMA Design Kft. 
Építési engedélyezési terv elkészítése
258
Magánszemély Ügyvivői szakértői feladatok ellátása
1,5/hó
Három magánszemély
Szakmai úton való részvétel támogatása
0,9
Forrás: Népszabadság-gyűjtés

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.