A mentelmi jog mögé bújik a nyírbogáti Simon

Tüntetés volt a nyírbogáti polgármesteri hivatal előtt, ahol egy aktivista gázálarcban demonstrált, s kezében egy táblát tartott ezzel a felirattal: "elfertőztétek az orrszágot". Azt követelték, hogy a fideszes Simon Miklós mondjon le mentelmi jogáról
Simon Miklós ellen tüntettek - Kácsor Zsolt / Fotó

A kormányváltó ellenzék politikusai mai, nyírbogáti demonstrációjukon a mentelmi jogáról való lemondásra szólították föl Simon Miklós fideszes parlamenti képviselőt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Nyírbogát polgármesterét. A demonstrálók a helyi polgármesteri hivatal előtt transzparenseket tartottak a magasba ilyen feliratokkal: "Börtön vagy parlament?; Törvény elé vele!; Miért véded, Viktor?". Egy aktivista gázálarcban demonstrált, kezében e felirattal: "elfertőztétek az országot".

A rendezvény főszónoka Helmeczy László ügyvéd volt, aki a baloldali szövetség képviselőjelöltje a nyírbátori központú, 6-os számú választókerületben. A fórumon részt vett Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője, valamint Veres János volt pénzügyminiszter is.

Helmeczy László többek közt azt mondta: Simon Miklós évek óta a mentelmi joga mögé bújva menekül a büntetőjogi felelősség alól egy olyan ügyben, amelyben négy vádlott felfüggesztett, egy vádlott pedig letöltendő szabadságvesztést kapott egy csatornázási beruházás során elkövetett visszaélések miatt.

Helmeczy szerint ebben az ügyben Simon Miklóst is a vádlottak padjára kellett volna ültetni annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás előtt válaszoljon az esetleges érintettségére. Az Együtt jelöltje közölte: a nyírbogáti polgármestert természetesen megilleti az ártatlanság vélelme, de a helyi társadalom is megérdemelné, hogy ez az évek óta húzódó ügy végre tisztázódjon.

Az ügyvéd-politikus közölte: a nyírbátori körzetben az elmúlt hetekben a személyét lejárató, a becsületébe gázoló kiadványokat terjesztettek, s mivel az akció mögött szerinte Simon Miklós és felesége, Simonné Rizsák Ildikó állhat, a házaspárt rágalmazás miatt feljelentette.

Ebben az ügyben a Miskolci Járásbíróság 2014. március 11-én hozott végzést, amelyben a büntetőeljárást Simon Miklós mentelmi jogára való tekintettel felfüggesztették. A végzés szerint a bíróság a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos indítványát megküldi az országgyűlés elnökének.

A rendezvényen Kónya Péter közölte: szerinte Simon Miklós gyáva ember, aki a Helmeczy által említett büntetőügy kapcsán nem fog lemondani a mentelmi jogáról. Hozzátette: ezért a magyar népnek kell igazságot szolgáltatnia az április 6-i választáson.

A demonstráció egyik érdekessége volt, hogy a nyírbogáti polgármesteri hivatal előtt pontosan a tüntetés előtti percekben megállt egy kamion, amelynek pótkocsija így teljes egészében eltakarta a több tucat tüntetőt. A sofőr azt állította, hogy Oroszországból jött, s éppen a községháza előtt romlott el a jármű légfékje. Amikor a demonstráció véget ért, az ellenzékiek hangosbeszélőn azt üzenték neki: "A tüntetést befejeztük, a fék most már megjavulhat".

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.