Elektromos kerítéssel erősítik a határzárat

A miniszterelnök szerint hamarosan lehet, hogy százezreket kell majd feltartóztatni, állítólag ezért kell a második, jelzőrendszerrel ellátott határzár.

Egy második, „elektromos kerítésvédelmi rendszerrel" ellátott kerítés épül a déli határon, hogy megerősítse a már létező „ideiglenes biztonsági határzárat" – derül ki abból a válaszlevélből, amit Pintér Sándor belügyminiszter küldött Harangozó Tamás szocialista képviselő írásbeli kérdésére. A második kerítés az úgynevezett manőverúttól az ország belseje felé áll majd.

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 26-án jelentette be, hogy egy újabb kerítéssor építése szükséges a magyar–szerb határszakaszon, mely „a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt masszívabb védelmi rendszer" lesz. Ezt szerinte az tette szükségessé, hogy a törökországi politikai változások miatt egyszerre akár több százezer ember is megjelenhet a határon, akiket feltartóztatni.

Az elektromos kerítés nem azt jelenti, hogy feszültség alá helyezik azt, sokkal valószínűbb, hogy olyan jelzőrendszerrel látják el, amely a rendszerváltás előtt az osztrák határon állt: ez jelezte, ha valaki hozzáért a kerítéshez, és riadóztatta a határőröket. A rendszer hátránya volt, hogy nem csak a határsértők – akkoriban az országból kifelé igyekvők – miatt jelzett, hanem a vadállatok és faágak miatt is.

A második kerítéstől függetlenül is megerősítik az első határzárat, közelebbről nem részletezett „technikai eszközökkel", amelyek beszerzésére már aláírták a szerződést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.