galéria megtekintése

Félelem és rettegés Érpatakon

17 komment


Kácsor Zsolt
NOL

A botrányos ügyek sorozatát produkáló érpataki polgármesterből már szinte mindenkinek eleg van, mégis háromszor választották meg a falu élére. Van, aki letagadja, hogy érpataki, nem hiányzik neki, hogy Orosz Mihály Zoltán miatt kiröhögjék. 

Azt mondja nekem egy asszony a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, hogy amióta a polgármesterük egy hóhérral fölakasztatott két zsidó bábut a faluban, azóta attól félnek náluk az emberek, hogy bosszúból Afganisztán lebombázza őket.

Orosz Mihály Zoltán
Konyhás István / Népszabadság

– Miért pont Afganisztán?! – kérdezem elhűlve. – Hát mi köze van Érpataknak Afganisztánhoz?!

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
A döntő
Vélemény
Kamat-matt
Vélemény
Nincs casco
Vélemény
Mesebeli

– Hát ez az! Hogy mi közünk van nekünk ehhez az egészhez? – vágja rá. – Miért mi isszuk meg a levét annak, hogy a polgármesterre folyton rájön a bolondóra? Én miatta már azt is letagadom, hogy érpataki vagyok. Akárhol járok, mostanában mindig azt mondom, hogy Újfehértóról jöttem. Hiányzik az nekem, hogy rajtam röhögjenek a polgármester miatt?

Pedig a Nyíregyháza vonzáskörzetébe tartozó falucska szegény lakóin valóban sokan röhögnek manapság az országban. Nem egészen világos ugyanis, hogy a különös öltözeteiről, a liberális eszme elleni olthatatlan gyűlöletéről, szélsőséges nézeteiről és pereskedő hajlamáról elhíresült Orosz Mihály Zoltánt vajon hogyan választhatták meg a község élére immár három alkalommal is: 2005-ben, 2006-ban és 2010-ben is.

Politikai performanszai eddig csak az országhatárokon belül keltettek figyelmet, ám múlt hétvégi akciója a YouTube révén már „nemzetközi sikert" aratott: mint ismert, a Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának! elnevezésű érpataki rendezvényen felakasztottak egy-egy bábut, az egyik Simon Peresz volt izraeli elnököt, a másik Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázolta.

Innen folytatja harcát a polgármester , gyakorlatilag minden ellen
Konyhás István / Népszabadság

A Legfőbb Ügyészséget Izrael magyarországi nagykövete kereste meg az Érpatakon történtek miatt, mire a Nyíregyházi Járási Ügyészség közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt kedden nyomozást rendelt el, amit azóta a Nemzeti Nyomozó Iroda vett át. A rendőrök még kedden megjelentek a községben, ahol lefoglalták az említett bábukat, a bitókat, valamint több számítástechnikai eszközt. Beszéltem néhány helybelivel, akik látták a keddi házkutatást, ők azt mondták, a polgármester nagyon dühös volt. Veszekedett a rendőrökkel, ezért drukkoltak érte, hogy a nyomozók magukkal vigyék.

– Néztem, ahogy a polgármesterünk üvöltözik a rendőrökkel – mesélte egy érpataki férfi –, s abban reménykedtem, hogy nemcsak a bábukat foglalják le, hanem őt is. Ha megbilincselték volna, s börtönbe viszik, örömömben én magam vittem volna neki narancsot! Csak vitték volna el!

Érpatakon lépten-nyomon azt hallani, hogy az emberek szerint ebből a polgármesterből elég volt, de figyelmeztetnek rá, hogy le ne írjam a nevüket, mert akkor járhatják majd a bíróságokat. Van olyan ember Érpatakon, aki ellen több, mint száz per van folyamatban: ő Szőllősi Gábor, 29 éves, állás nélküli matematika-fizika szakos tanár. Telefonon kérdeztem tőle, hogy hol igyunk egy kávét, mire letörten válaszolta:

– Jöjjenek hozzám, nem megyek hazulról sehová, mert rendőri védelem alatt állok.

Szőllősi Gábor
Konyhás István / Népszabadság

Elmentünk hozzá, s kiderült, hogy az őt ért zaklatások és fizikai atrocitások miatt egy hónapja elrendelték a rendőri védelmét: mindennap háromszor fordulnak meg nála a járőrök, hogy ellenőrizzék, minden rendben van-e. Szőllősi már vagy ötven tárgyaláson van túl, idegileg, fizikailag és anyagilag beleroppant, hogy a törvényszékeket járja Budapesten és Nyíregyházán. Volt olyan hónap, hogy húsz kilót fogyott. Állást nem kap, mert a folyamatos pereskedés az iskolákban nem jó ajánlólevél.

– De hát mit lehet csinálni? – tárja szét a kezét. – Valakinek csak föl kell venni a politikai harcot a polgármester ellen. Nagyon remélem, hogy az októberi választáson leváltjuk. Erre van esély, mert sokunknak elege van belőle.

Szőllősit támogatja többek között az Együtt-PM és az MSZP. Rajta kívül legalább hárman indulnak a polgármesteri címért, emiatt hallani szerte a faluban, hogy az emberek attól félnek: ha sokan indulnak, megoszlanak a szavazatok, és Orosz a nyakukon marad. Lesz saját jelöltje a Fidesznek is Simon Attiláné személyében, aki Simon Miklós nyírbogáti polgármester, fideszes parlamenti képviselő sógorasszonya.

A községben azt beszélik: ha valaki, hát Simon Miklós időben megállíthatta volna Orosz Mihály Zoltánt, de állítólag nem volt rá politikai akarat – s mostanra az érpataki polgármester mindenkinek a fejére nőtt. A helyiek szerint a legtöbbet ők szenvedik el, mert a faluvezető ma már úgy tekint a településre, mint egy körletre, ahol ő a mindenkori körletvezető. Szőllősi szerint Orosz valaha ambiciózus, talpraesett, tevékeny ember volt, s ha az energiáját kizárólag a falu érdekében mozgósította volna, akkor Érpatak lenne „a második Felcsút" az országban.

Habár Érpatak nem lett „második Felcsút", azt el kell ismerni, hogy Orosz regnálása alatt a főteret szépen rendbetették. Igaz, a pénz a polgármester által gyakran gyalázott Brüsszelből jött ám. A főtéri pihenőparkra a szélsőségesek szemében „szabadkőműves háttérhatalomnak" tekinthető Európai Unió csaknem 13 milliót adott, míg az érpataki polgármesteri hivatal felújítására majdnem 18 millió forint érkezett.

Innét, az uniós pénzből rendbe rakott hivatalból folytatja folyamatos harcát a polgármester – de az már nem Brüsszelen, hanem az érpatakiakon múlik, hogy meddig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.