Félmilliárdos ügyben vallott kudarcot a kormányzati elszámoltatás

Hétfőn felmentette a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vádja alól a Fővárosi Törvényszék Bielek Pétert, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. volt vezérigazgatóját – erősítette meg lapunk értesülését Papp Gábor ügyvéd, Bielek védője.
Az ügyész és a védő is három nap gondolkodási időt kért, így az még nem dőlt el, hogy az ítélet jogerős-e, vagy sem.

A Fővárosi Főügyészség még 2012 nyarán emelt vádat Bielek Péter ellen, aki az FKF Zrt. nevében – Demszky Gábor főpolgármestersége idején – egy személyben volt jogosult értékhatár nélkül szerződéseket kötni. Bielek, mint arról az eljárás során az ügyészség többször is részletes tájékoztatást adott, 2009 júniusában úgy állapodott meg 450 millió forint plusz áfa értékben a Társ-Invest Kft.-vel egy metánmentesítő technológia kidolgozásáról, hogy tudták: a munka bekerülési értéke jóval alacsonyabb a szerződésben szereplő összegnél.

A kft. elvégezte a munkát, amit Bielek igazolt, a pénzt átutalták, majd a Társ-Invest 200 millió forintot egy olyan vállalkozásnak továbbított, amelynek semmi köze sem volt a technológia kidolgozásához, és magához a kft.-hez sem. Az ügyletben felbukkant cég illetékese az összeget készpénzben felvette, majd azzal ismeretlen módon sajátjaként rendelkezett – állt a vádiratban.
Az ügy kirobbanásakor felvetődött még annak a gyanúja is, hogy a zsíros szerződés megkötése után a közel félmilliárdos megbízási díjból 70 millió forintot – akkor meg nem nevezett személyek – visszajattoltak a városházának.

A Bielek-ügy része volt annak az elszámoltatás-sorozatnak, amelynek keretében a rendőrség és az ügyészség a városháza és a budapesti közüzemek törvénysértőnek vélt gazdálkodását, gyanúsnak tartott ügyleteit vizsgálta.

Bielek esetében azonban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem találta bizonyítottnak, hogy a volt vezérigazgató vagyoni hátrányt okozott volna a vezetése alatt álló cégnek, ezért felmentette a hűtlen kezelés vádja alól.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.