"Elátkozott" emlékmű: betonoznak a Szabadság téren

Betonoznak a Szabadság téren, a megszállási emlékmű mögötti mellvéd épül, s az ünnep előtt minden bizonnyal kiöntik a Gábriel arkangyalos, birodalmi sasos szobor talpát is.

"Ma reggel hétkor elkezdték az elátkozott emlékmű alapjának betonozását" - írta Facebook-üzenőfalára az egyik szervező, Zoltai Andrea.

Zoltai Andrea Magyar Fruzsina, Popper Gábor (a Liberális Párt ügyvivője) és egy szakértő társaságában a délelőtti órákban az illetékes kormányhivatalba mennek, hogy megnézzék az épitési engedélyeket és az ezzel kapcsolatos dokumentumokat. Délután 4-kor, a mai kordonbontáson közlik, hogy milyen további lépéseket terveznek.

A tiltakozók csütörtökön este már nyolcadszor bontották el az építkezés helyszínén a kerítést, céljuk, hogy akadályozzák a szobor megépítését. Véleményük szerint a Gábriel arkangyalos szobor felállításával és a német megszállás túlhangsúlyozásával a magyar kormány elfedi azt a nyilvánvaló tényt, hogy magyar segédlettel vitték az áldozatokat a haláltáborokba. Ezt történelemhamisításnak, szellemi kútmérgezésnek tartják, és ahogy fogalmaztak, a saját testükkel is gátolni fogják a szobor felállítását.

Az Eleven emlékmű Facebook-csoport arra helyezi a hangsúlyt, hogy a személyes történelem sokkal fontosabb a dilettáns emlékműnél. Ezért mindenkit arra biztatnak, hozzon a helyszínre köveket, könyveket, képeket, s minden olyan személyes tárgyat, amellyel emlékeztetni tudnak másokat a háború borzalmaira. Az épülő szobortalapzat mellett székeken körbeülve beszélik meg minden nap délután négytől, hogy miért korszerűtlen és kegyeletsértő az Orbán-kormány hamis szoborprojektje.  

(Álláspontunk Orbán szobra címmel itt olvasható)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.