galéria megtekintése

Eladják a Népszavát

25 komment


Bednárik Imre

Hamarosan lezárulhatnak a tárgyalások a Népszavát kiadó cég tulajdonjogának eladásáról – értesült a Népszabadság.

A lap jelenlegi fő tulajdonosa, a svájci Luganóban bejegyzett TGD Intermedia SA, amely a hírek szerint Puch Lászlónak, az MSZP volt pénztárnokának érdekeltségébe tartozik, várhatóan megválik a teljes, 99 százalékos részesedésétől.

Információink szerint két ajánlat érkezett a cégre, az egyik vevőjelölt a Szabad Földet, a Vasárnapi Híreket és több más terméket is kiadó Geomédia Zrt., pontosabban az annak 100 százalékos tulajdonában lévő VH Kiadói Kft., a másik a Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális Kulturális és Segélyező Egyesülete, amelynek most jelképes, egyszázalékos tulajdonrésze van a politikai napilapot kiadó cégben. A Népszavából a tavalyi harmadik negyedévi adatok alapján átlagosan 12 ezer példányt adtak el, internetes portálját naponta 45 ezren látogatják.

 

Információnk szerint a tulajdonosok a Geomédia ajánlatát tartják reálisabbnak, s úgy ítélik meg, hogy a Népszava megjelenését a kiadócsoporton belül lehetne hosszú távon biztosítani. Nagyon sokáig rendezetlen volt a lap finanszírozása, volt olyan időszak, amikor készítőinek fizetése hónapokat késett. Az elmúlt egy-két évben azonban sokat javult a helyzet, a német szociáldemokratákhoz köthető alapítvány és egy magyar nagyvállalkozó jelentős támogatást biztosít a lap fenntartásához.

Gál J. Zoltán most a Vasárnapi Híreket vezeti
Gál J. Zoltán most a Vasárnapi Híreket vezeti
Kovács Attila / MTI

Úgy tudjuk, ezen a héten ­Horváth László, a Geoholding meghatározó tulajdonosa, a Szabad Föld főszerkesztője és Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője találkozott Németh Péterrel, a Népszava főszerkesztőjével, Láposi Elza ügyvezetővel, a szerkesztőség és a kiadó munkatársaival. A találkozó azért jött létre, hogy a két tulajdonosi kör megismerkedjen, s vázolják a lappal kapcsolatos terveiket. A Geomédia képviselői nyilvánvalóvá tették, hogy a kiadó csakis a stabil finanszírozást biztosító üzleti terv alapján kész a befektetésre, amelynek kiindulópontja a lap szellemiségének megőrzése mellett az újság jelentős átalakítása és modernizálása.

A Geomédia elképzelése az, hogy integrálnák a meglévő erőforrásokat, s a Népszavát és a Vasárnapi Híreket egy közös szerkesztőségi modellben működtetnék. Nem kizárt, hogy a Vasárnapi Hírek a Népszava szombati mellékleteként jelenne meg. A két lap internetes portálját is összevonnák.

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője
Németh Péter, a Népszava főszerkesztője
Teknős Miklós

A Népszava szerkesztőségében azonban van olyan félelem, hogy a két lap integrációjának végén közülük nagyon sok munkatársat elbocsátanak, s a Vasárnapi Hírek jelenlegi vezetői és munkatársai vennék át a feladataikat, így a napilap irányítását. A Geomédia képviselői közölték, hogy készek a lap munkatársainak többségét tovább foglalkoztatni, és csakis a szerkesztőséggel együttműködve vágnának bele az átalakításba.

A redakcióból ugyanakkor többen azt az álláspontot képviselik, hogy a Geomédia nélkül is fenntartható a lap. Számításaik szerint ha a német alapítvány továbbra is éves szinten nagyjából 60 millió forintot, a magyar nagyvállalkozó pedig közel azonos nagyságrendű támogatást biztosít, akkor az eladási és hirdetési árbevételekkel együtt a Népszava képes fenntartani magát.

Információink szerint a tulajdonosok úgy készülnek, hogy két-három héten belül lezárják a tárgyalásokat a Népszava eladásáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.