galéria megtekintése

El akarják kerülni a botrányt

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 19. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

A tankönyvek kiszállításával idén jóval kevesebb a probléma, mint tavaly. Több szülő azonban a mai napig nem kapott csekket a tankönyvek befizetésére. Ők állítólag a tanév elején az iskolákban kérhetnek majd csekket, hogy fizessenek.

– Nagyon igyekeznek, hogy ne legyen botrány. Olyan rendszerleállások, adatvesztések, mint tavaly, nem voltak – fogalmaz lapunk megkeresésére Szakmári Klára. A Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke mindehhez hozzáteszi, hogy könnyebb dolga volt a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek (Kello) idén, hiszen az iskolák nagy része állami fenntartásúvá vált, és csak egy drasztikusan szűkített listáról, zömmel két kiadótól rendelhettek kiadványokat. A szűkített listából következik, hogy a kiszállításánál kevesebb probléma merülhet fel. Bár még hátravan a tankönyvcsomagok felbontása.

Az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskolába már megérkeztek a tankönyvek
Az I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskolába már megérkeztek a tankönyvek
Bruzák Noémi / MTI

Mint ismeretes, tavaly a botrányok egy része abból adódott, hogy nem az volt a csomagban, amit a szülő és az iskola megrendelt. A tankönyvek kiszállításánál mindössze két-három ember volt jelen az iskolában. Most úgy néz ki, minimum duplaennyi ember dolgozik a folyamatban. Szakmári Klára a mostani kezelésről elmondta, a Kello által a kiszállítással megbízott postakocsi útját egy rendőr biztosítja. Az átadás-átvételnél jelen van az iskola tankönyvfelelőse, illetve a gondnok, aki a nyári szünet miatt bezárt épületet kinyitja. Esetenként jelen van még az iskola igazgatója és sok helyen még a tankerület képviselője is. Ezen kívül az állami intézményfenntartó az önkormányzatoktól közmunkásokat kérhet, akik lepakolják a könyveket – erősítette meg a Hvg.hu múlt heti információját Szakmári Klára.

 

Arra a kérdésre, mit tegyenek azok a szülők, akik nem kaptak csekket a tankönyvek befizetésére, azt mondja, a Kello megígérte, az iskolában lesznek biankó csekkek, amelyeket a tankönyvek átvétele előtt be lehet még fizetni. Bár a befizetési határidő augusztus 15-én lejárt, következmények nélkül be lehet fizetni késedelmesen is a tankönyvek átvételének napjáig. A biankó csekk csak azoknak megoldás, akik nem Erzsébet-utalvánnyal fizetnek. Ha valaki utalvánnyal fizet, az kénytelen egy Kello-pontot felkeresni. Ilyen iroda minden megyeszékhelyen van.

A Népszabadság megbízható információkból úgy tudja, folynak az előkészületi munkák, hogy a tankönyvkiadásban működő gazdasági társaságokat költségvetési szervvé alakítsák át. Ez a két társaság nemigen lehet más, mint a frissen vásárolt Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK).

Mire lehet jó mindez? – tettük fel a kérdést Szüdi János oktatási szakértőnek, aki szerint ha egy gazdasági szervezet állami tulajdonban van, akkor is nagyobb önállósága van, mint a költségvetési szervnek. Rámutatott arra, hogy egy költségvetési szervben minden kérdésben az állam diktál, másodlagos kérdés a gazdaságosság, a költségvetési szerv az állam utasítása szerint működik. Szüdi emlékeztetett: a tankönyvpiac államosítása ellen benyújtott indítványokat az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Pont egy éve mondta Hoffmann Rózsa, a második Orbán-kormány köznevelési államtitkára a Hír TV-ben, hogy „nincs szó a tankönyv-előállítás államosításáról”, cáfolva az ezzel kapcsolatos ellenzéki felvetéseket. 2013 decemberében Balog Zoltán humánminiszter által benyújtott törvényjavaslat azonban már sokkolta a tankönyvkiadásból élő – zömmel magyar tulajdonú – kis- és középvállalkozásokat, de nemcsak őket, hanem a szülőket és a pedagógusokat is. A jogszabályból kiolvasható volt a terv: a „piaci elvekre épülő” tankönyvpiac felszámolása.

A törvényjavaslat tárgyalását két nap alatt zavarta le a parlament. A jogszabály a jogállamisággal összeegyeztethetetlen módon már január elsején hatályba lépett. Az utolsó döfést a „tankönyv-előállítás államosítását” hírből sem ismerő Hoffmann áprilisban adta a tankönyveseknek. Az államtitkár nem jogszabályban, hanem egy iskoláknak küldött levélben (újabb jogállamellenes húzással) meghatározta a rendelhető tankönyvek igencsak leszűkített listáját.

Az államosítás szele már februárban végigsöpört: egy rejtélyes kormányhatározatban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) 2,3 milliárd forint uniós forrást kapott taneszköz-fejlesztésre. Márciusban egy másik határozatában Orbán Viktor kormánya „az állami tankönyvfejlesztés és -kiadás feltételeinek megteremtése érdekében a rendkívüli kormányzati intézkedésre szolgáló tartalékból történő előirányzat-átcsoportosításról” döntött.

E szerint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet újabb 1,306 milliárdot kap a taneszköz fejlesztésre, 8,7 milliárdot pedig az „állami tulajdoni részesedések növekedését eredményező kiadásokra” különítettek el. Ez a pénz arra kellett, hogy titokban, a választások előtt felvásárolják az Apáczai Kiadót és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.