galéria megtekintése

Akciósan dübörög a belvárosi ingatlanpiac

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 07. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Bár az V. kerület fejlesztési stratégiája korábban megállapította: a megújult területeken az ingatlanok értékesítése helyett a tartós bérbeadás kívánatos, az önkormányzat az év végén 154 ezer forintos négyzetméteráron adott el egy üzlethelyiséget a Belváros felújított főutcájában. Ahol egyébként többször ennyiért is hirdetnek ingatlanokat.

Négyzetméterenként 154 ezer forintért adott el decemberben az V. kerületi önkormányzat egy Október 6. utcai ingatlant, amelyben addig a Belváros egyik legforgalmasabb éjjel-nappali ABC-je működött. A helyiséget azóta lelakatolták, a kirakatot leragasztották.

A Belváros főutcájának is nevezett Október 6. utca felújítása óta Budapest egyik legfelkapottabb közterülete. Az egyik ingatlankereső portálon jelenleg négyzetméterenként 340 ezer forintért is kínálnak ott lakást, de a 450–600 ezer forint közötti ár jellemző, és ahogy lakást, úgy üzlethelyiséget is hirdetnek 900 ezer forint feletti négyzetméterárral. Erre hivatkozik Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője is, aki felhívta a figyelmet az ingatlan eladására. Szerinte Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester folytatja, amit elődje, Rogán Antal elkezdett: a piaci ár töredékéért adja el a belvárosi ingatlanokat.

Az önkormányzat a bérbeadást jelölte meg stratégiaként, mégis eladták a 192 négyzetméteres üzlethelyiséget
Az önkormányzat a bérbeadást jelölte meg stratégiaként, mégis eladták a 192 négyzetméteres üzlethelyiséget
Veres Viktor / Népszabadság

 

Augusztusban az önkormányzat – a lapunkban már ismertetett módon – 290 ezer forintban határozta meg a környéken szerinte megszokott övezeti átlagárat. Így a 192 négyzetméteres üzlethelyiség értéke elvileg 56 millió forint. Az értékbecslés viszont még kevesebbre, 42 millióra taksálta az ingatlant, míg a vételár a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel 29,5 millióra csökkent.

Az ingatlant az éjjel-nappalit működtető K. Kert 2000 Kft. bérelte, az adásvételi szerződést azonban egy másik céggel, a Helping Hungary Kft.-vel kötötte meg az önkormányzat. Vagyis – mint amikor a miniszterelnök sajtósához köthető sportegyesület átadta egy Váci utcai ingatlan elővásárlási jogát egy vállalkozásnak – ezúttal sem a bérlő lett a helyiség tulajdonosa.

Az önkormányzat megkeresésünkre közölte: a K. Kert 2000 Kft. 2002 óta bérelte a helyiséget, és azért vált jogosulttá a kedvezményre, mert vállalta, hogy visszamenőleg megfizeti a valós és az emelt bérleti díj közötti különbözetet. A polgári törvénykönyv pedig lehetőséget ad arra, hogy a bérlő a vételi jog jogosultjaként egy másik vállalkozást jelöljön ki – közölte a belvárosi sajtóiroda.

Csakhogy a kerület városfejlesztési stratégiájának 2011-es felülvizsgálatakor az önkormányzat körülírta, miért nem érdemes eladni az új belvárosi főutca környezetében lévő ingatlanokat. „Irányelvként megfogalmazható, hogy az önkormányzati tulajdon legalább a fejlesztéseket követő ingatlanpiaci felértékelődésig önkormányzati kézben maradjon. (…) Hosszabb távra tervezve, az önkormányzatnak a bérbeadás tartós jövedelmet termelhet, így a megújult területeken az ingatlanértékesítés nem vagy csak a lehető legkisebb mértékben kívánatos” – olvasható a dokumentumban.

Ez a kitétel a 2013-as stratégiában nem szerepel, és a 154 ezer forintos négyzetméterár sem azt jelzi, hogy az önkormányzat learatta volna az értéknövekedéstől várt babérokat.

Rákérdeztünk, mi indokolta az ingatlan eladását, és miért volt ilyen alacsony a vételár. Az önkormányzat az előbbi kérdésre nem válaszolt, az utóbbira azt közölte: ahogy mindig, ezúttal is értékbecslő szakvéleménye alapján döntött a képviselő-testület.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.