galéria megtekintése

Éjjel lecsapott a birodalmi sas a Szabadság térre

40 komment

NOL

Hajnalban nagyszabású akciót hajtott végre a Szabadság téri emlékművet hónapok óta nem építő cég. Egy internetre felkerült videó szerint percek alatt kordonnal elkerítették a tér felét, majd egy darus emelő segítségével a középső oszlopokra került a vitatott megszállási emlékmű központi eleme. Az akció ellen délelőtt 10-kor tüntettek a Szabadság téren.

Hogyan tovább? Tiltakozók a szobor előtt
Hogyan tovább? Tiltakozók a szobor előtt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az Átlátszó.hu kamerája a helyszínen volt, amikor az emlékműre felkerült a timpanon. A videón látszik, jelentős tervezés előzhette meg az akciót. Biztonságiak és rendőrök is a helyszínen voltak, amikor 10 perc leforgása alatt megépült a kordon, ami minden bizonnyal a tiltakozóktól volt hivatott megvédeni a munkásokat. Miután a terület lekerítése megtörtént, egy darus kocsi emelte a helyére a szobor központi elemét.

A felvétel alapján a Magyarországot megszálló náci Németországot szimbolizáló birodalmi sas mintegy négy méter hosszú lehet. Az oszlopok között a támadást elszenvedő Gábriel arkangyal hajnalban még nem volt a téren, de kollégánk reggel 8-kor készült fotóján már a Magyarországot jelképezni hivatott alak is látható volt.

 

Az emlékmű feliratát is leolvashatta tudósítónk reggel, mivel azt a timpanonra jegyezték fel. A szöveg így hangzik: "A német megszállás áldozatainak emlékműve". A szobor egyik csonka oszlopán pedig az áll magyarul, angolul, héberül és más nyelveken: az áldozatok emlékére.

Ez volt a terv, ami már magában tiltakozást váltott ki
Ez volt a terv, ami már magában tiltakozást váltott ki – az emlékmű az Október 6-a utca felé néz, vagyis háttal áll a Szabadság térnek

A tüntetők 10-kor megpróbálták a kordon elbontásával megközelíteni a botrányosnak tartott szobrot, de a rendőrök ezt nem engedték. Később néhányan narancssárga papírrepülőket dobtak a kerítésen belülre. A máskülönben a tiltakozást tétlenül szemlélő egyenruhások a papírrepülőknél érezték úgy, hogy be kell avatkozniuk.

A tiltakozók közül sokakat már jól ismerhetnek a Szabadság téren, hiszen szinte végigtüntették az elmúlt száz napot. A hozzájuk csatlakozók között politikusok is vannak, tudósítónk látta Tóbiás József frissen megválasztott szocialista pártelnököt, Lendvai Ildikót és Horváth Csabát (MSZP), Karácsony Gergelyt (Együtt-PM) és Bauer Tamást (DK) is látta. A DK egyébként első pártként reagált a szobor hajnali befejezésére, Gyurcsány Ferenc közleményükben egyenesen a holokauszt meghamisításával vádolta meg Orbán Viktort. Az Együtt-PM délelőtt közleményében ígéretett tett: az önkormányzati választások megnyerése után az új városvezetés elbontja a szobrot.

Provokátorok és rendőrségi intézkedések

Néhány szélsőjobbos provokátor is feltűnt a Szabadság téren. Egyikük odaszólt az emlékmű ellen tüntetőknek: „ez nem a ti otthonotok”. Az illető egy nő társaságában távozott, a rendőrök végül az egyik demonstrálót kísérték félre, aki annyira felidegesítette magát a szövegen, hogy rosszul lett. A helyszínen kapott tájékoztatás szerint az esetről rendőrségi felvétel készült. Később megint beszólt valamit egy arra kószáló náciféle. A rendőrök – megakadályozandó, hogy tettlegességig fajuljanak az indulatok – gyorsan körbevették a férfit, félrevonták és igazoltatták.

A BRFK sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a rendőrség délután ötig összesen tizenegy személyt igazoltatott a Szabadság-téren. Közülük három tojásdobáló, illetve kegytárgyrugdosóval szemben szabálysértési feljelentést tettek. A rendőrség több kamerával folyamatosan rögzíti a téren zajló eseményeket. Nem zárható ki tehát, hogy a későbbiekben még további feljelentésekre vagy más rendőri intézkedésekre is sor kerülhet, amennyiben a felvételek kiértékelésekor azokon szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetését látják.

A tüntetők meghallgattak néhány beszédet rögtönzött tiltakozásukon, majd délelőtt 11-re nagyrészt elhagyták a helyszínt. A hírek szerint abban állapodtak meg, hogy hétfő reggel folytatják a demonstrációt. Voltak azonban, akik tojásokkal tértek vissza, és megdobálták a szobrot.

Új elem: az országalma
Új elem: az országalma
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Korábban szóltak olyan hírek, hogy az emlékmű avatásával a kormány megvárná az önkormányzati választásokat, hogy ne veszélyeztessék Tarlós István és kerületi polgármestereik esetleges újrázását. Annyi biztos, hogy a héten módosították a rendeletet, és az építkezés határidejét újra meghosszabbították augusztus végéig.

Átadásra várva

Az éjjeli akció után nehéz elhinni, hogy a kész emlékmű úgy álljon szűk kordonok közé zárva, mint száz napon át a szobor oszlopai.

Az mindenképpen jellemző, hogy a szobrot az egyik legmelegebb nyári hétvégén, szombatról vasárnapra virradóan kezdték hetek után ismét építeni, amikor a legkevesebb tiltakozó érkezésére volt esély. Korábban az emlékmű ellen demonstrálók többször elbontották a munkások által emelt kordonokat.

Amikor vasárnap 10-kor a tiltakozók az Október 6-a utca felől gyülekezve a térre érkeztek, ott már kész tényeket találtak. Igaz, a térre eljutni szinte lehetetlen volt. Több utcát lezártak, kollégánk szerint az MTV 2006-os ostromát követő napokban nem volt emlékezete szerint annyi rendőr a téren, mint vasárnap reggel.

Szigorúan őrzött emlékmű
A szigorúan őrzött emlékmű hátoldala
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az eredeti kormányrendelet – hasonlóan meglepve mindenkit – egy emlékmű felállítását írta elő 2014. március 19-re, vagyis a náci bevonulás 70. évfordulójára (végül a szobor felállításának napja, július 20-a a Hitler elleni bombamerénylet 70. évfordulója). A koncepció, amely sokak szerint a második világháború alatt Magyarországon, illetve polgárai ellen elkövetett minden bűnért a németeket teszi felelőssé, azonnal ellenérzést váltott ki. A nagy ellenállás hatására végül az emlékmű építkezését nem kezdték meg az április 6-i országgyűlési választásokig. A kétharmad ténye azonban napokon belül a Szabadság téren is meglátszott: felvonultak a munkások.

Az építkezést a téren folyamatosan tüntető civilek azonban eredményesen akasztották meg. A beruházó a központi alakokat tartó és kiegészítő oszlopokat megépítette, egy szűk kordon mögé rejtette. A mai napig állt bebugyolálva a szobor talapzata.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.