Torony helyett Eiffel teret kaptak a budapestiek

Mától a nagyközönség előtt is nyitva áll az Eiffel Tér Irodaház és Kulturális Park a Nyugati pályaudvar mögötti, éveken át parlagon heverő, s ez idáig Budapest egyik barna foltjaként éktelenkedő területén. Az irodaházban szolgáltatók, üzletek, éttermek és kávézók is lesznek; a környéket viszont az épület és a pályaudvar közötti, szökőkúttal, teraszokkal díszített közpark varázsolja igazán vonzóvá és hangulatossá.

Megnyitotta kapuit a Nyugati tér mellett, a nagyposta és a pályaudvar épülete között a ConvergenCE és a DVM Group fejlesztésében megvalósult, csaknem ötezer négyzetméteres Eiffel tér. A hivatalosan Eiffel Tér Irodaház és Kulturális Park névre keresztelt fejlesztés 1,1 millió euróból, kizárólag magántőkéből valósult meg. A beruházók tájékoztatása szerint az épület kiemelkedő műszaki színvonala, környezetbarát megoldásai miatt, valamint a körülötte megvalósított „élhető tér” koncepciójával érdemelte ki az A+ kategóriájú besorolást.

Nyitásra egyébként az irodák több mint fele bérlőre talált, olyanokra, mint például az AES-Tisza Erőmű, az ESAB, és az Eiffel Medical Center. További, összesen ötezer négyzetméternyi területre is van már bérlő, ám kilétüket egyelőre bizalmasan kezelik, annyi azonban biztos, hogy még a nyáron beköltöznek az irodaházba.

A földszinten kiskereskedelmi egységeket alakítottak ki, megtalálható többek között a világ legnagyobb Costa Coffee üzlete, a Djuice Workshop, biobolt, valamint egy Tesco Express áruház. A májusban megnyíló teraszos éttermek a befektetők ígérete szerint igazi párizsi hangulatot teremtenek majd a csobogókkal és vízeséssel színesített parkban. A süllyesztett téren nyáron kulturális eseményeket rendeznek, míg télen korcsolyapályát alakítanak ki a fejlesztők.

A terveket a Finta Stúdió Ybl-díjas építésze, Fekete Antal készítette, míg a beruházó az angol központú Europa Fund II. Finta József Kossuth-díjas építész, a Finta és Társai Építész Stúdió alapítójaként több nagy beruházás vezető építésze volt máár, így az Eiffel térrel szomszédosa Westend City Center–Nyugati Városközponté. Már 1997-ben, az első vázlattervek elkészültekor tisztában volt azzal, hogy a Nyugati pályaudvar környékén Budapest egyik legnagyobb, egy időben és egy befektető által finanszírozott beruházásán dolgozik. Fekete Antal az Eiffel téri új városi közpark és irodaház vezető tervezőjének referenciái között számos budapesti lakóépület, a Magyar Televízió új székházának és gyártóbázisának, valamint a Bank Center irodaháznak a tervezése is szerepel.

A többségi beruházó, az Europa Capital az Eiffel téri irodaház pénzügyi hátterét elsősorban partnere, az Europa Fund II.-n keresztül biztosítja. Az Europa Capital egy független európai ingatlanbefektető társaság, mely napjainkig több mint ötmilliárd euró értékű beruházást hajtott végre 17 országban világszerte. Az Europa Capital a világ számos részéről, Észak-Amerikából, Európából, Közel-Keletről, Távol-Keletről és Ausztráliából, összesen mintegy hetven nemzetközi befektető nevében végzi tevékenységét.

Eiffel
Eiffel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.