Együtt 2014: ernyő után köpönyeg

Közös kormányzás-értékelővel indítja – és hamarosan egy új párt megalakításával folytathatja – a 2013-as politikai szezont az Együtt 2014 Választói Mozgalom.

Február 9-én a Millenárison tartja közös kormányzás-értékelőjét az Együtt 2014, ahol Bajnai Gordon (Haza és Haladás Egyesület), Juhász Péter (Milla Egyesület) és Kónya Péter (Szolidaritás Mozgalom) véleményezik az Orbán-kormány eddigi tevékenységét.

Az Együtt 2014-et tavaly október 23-án alapította a három szervezet, az Orbán-rezsim leváltásának szándékával. Azóta több párttal és civil szervezettel tárgyaltak az együttműködés formáiról, és egyre valószínűbbnek tűnik az, amit már a mozgalom zászlóbontásakor sejteni lehetett: ebből bizony párt lesz. A pártalapítás a rezsimváltás célkitűzéséből - és a választási rendszer átalakításából - logikusan következik, de még számos tényező befolyásolja az összefogás formáját és kiterjedtségét.

Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök színre lépése ugyanis repedéseket okozott - avagy meglévőket mélyített - az ellenzéki oldalon. Az LMP részben az Együtt 2014-gyel való együttműködés mentén szakadt két szárnyra, az MSZP pedig láthatóan inkább riválist lát az új mozgalomban (lásd Mesterházy Attila pártelnök taktikázását az ellenzéki tárgyalások szervezésével és tematizálásával). A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció hozzáállása is ambivalens - leginkább a Millához, ami kölcsönös is, a civilségüket hirdető millásoknak ugyanis leginkább pártpolitikusok jelenléte csípi a szemét. És hogy ne legyen ilyen egyszerű a képlet, az ellenzéki oldal szinte összes aktora megkörnyékezte már a tízezres tömegtüntetéseikkel népszerűvé vált Millát - ha nem is mindenki az együttműködés szándékával.

Ebben a légkörben már egyre nyíltabban elismerik az Együtt 2014 oldaláról, hogy az eredeti terv kudarcot vallott, nem fognak tudni pártokat beterelni az Együtt "ernyője" alá, legfeljebb civil szervezeteket. Ennek szellemében alakulhat a szövetségesi rendszerük és a pártalakítás folyamata is, ebben ugyanis a jelenlegi három résztvevő, illetve további civil szervezetek lazább-szorosabb együttműködése mellett, legfeljebb a fél LMP-re számíthatnak (az LMP hétvégi kongresszusának függvényében: itt dönthetnek a Jávor Benedek-Karácsony Gergely féle platform javaslatáról, miszerint haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat az Együttel az együttműködésről).

Erre tekintettel, az ellenzék legerősebb pártjával, az MSZP-vel való viszonyt is újra kell gondolniuk; információnk szerint ez is szóba került Bajnai Gordon és a millások kedd esti "ismerkedési estjén".

Az Együtt 2014 és a Milla között eddig is rendszeresek voltak az egyeztetések (hetente többször tárgyalnak) szűkebb körben; kedden már tágabb körben egyeztettek az aznap megnyitott irodájukban. Itt előkerült a pártalakítás témája is: "mindenki érzékeli, hogy párttá kell alakulni, hiszen a változtatni akarást csak így lehet cselekvésre váltani. Ezt a politikai evidenciát nem vitatta senki a találkozón, de abban maradtunk, hogy nem hajt a tatár" - fogalmazott a tárgyalás egyik résztvevője. Bajnai információnk szerint mostantól rendszeresen találkozik majd a millásokkal tágabb körben is, már csak azért is, hogy az "ékverő kísérleteknek ellentartsanak", az egység megbomlásáról szóló híreket cáfolják, azt kommunikálva, hogy egyre szorosabb az együttműködésük.

Ami az Együtt 2014 szövetségesi rendszerét illeti, a "korszakváltás garanciái" elnevezésű erkölcsi-elvi alapvetést tekintik alapnak, eszerint többek között az állami korrupció felszámolásában, az állam átláthatóságának megteremtésében, vagy a pártállami ügynökök listáinak nyilvánosságra hozatalában látják az elmúlt 22 év lezárásának biztosítékát. A közeljövőben ezekben az ügyekben, valamint olyan szakpolitikai kérdésekben jelennek mejd meg a nyilvánosság előtt, mint az oktatási reform. Ezekkel a témákkal elsősorban a civil oldalon keresnek újabb kapcsolódási pontokat (ilyen például a Hálózat a tanszabadságért részvétele a közoktatási programjukban).

A keddi Bajnai–Milla-találkozóról Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke annak közlésére szorítkozott, hogy a találkozó általános helyzetértékelésről szólt, ennek részeként valóban érintették a párttá alakulás kérdéskörét is, valamint a szocialistákkal való viszonyt. Kérdésünkre Juhász azt is elmondta, a Millában is egyetértés van arról, hogy előbb-utóbb lesz párt, de a Milla biztosan nem alakít önálló pártot, tehát továbbra is áll az eredeti terv: "civil dobbantó egy választási párt felé" (ezzel a Milla elnöke arra a korábban elterjedt hírre - vagy ahogy egyik forrásunk fogalmazott: "ékverési trükkre" - reagált , miszerint a három résztvevő külön-külön pártokat hozna létre).

Az tehát már lényegében eldőlt, hogy pártot alapít az Együtt 2014 - innentől (a szövetségeskeresés, toborzás mellett) az időzítésen és a programalkotáson a belső egyeztetések hangsúlya. Előbbivel kapcsolatban Bajnai Gordon korábban azt nyilatkozta, az összefogás résztvevőivel legkésőbb a választások előtt 6-8 hónappal szeretnének megállapodni. Ebből, illetve a választási felkészülésre szükséges időből (programalkotás, jelöltállítás, tagtoborzás, kampány) az következik, hogy az új pártot akár még tavasszal, de legkésőbb nyár végéig megalakíthatják. Ezt forrásaink nem cáfolták, bár hangoztatták, hogy még nem tartanak az időpont-egyeztetésnél.

A programalkotás a részt vevő szervezeteknél egyelőre az elvi alapok megfogalmazásánál tart; a Milla általános stratégiája a következő hetekben készülhet el (addig tulajdonképpen nincs is miről megállapodniuk Bajnaiékkal, sem másokkal); az Együtt 2014 pedig egyelőre az alapító nyilatkozatát körözteti (aluljárókba települnek ki a következő hetekben), illetve a korszakváltás garanciáit bontják ki részletesebben, szakpolitikánként, így még hónapokba telhet, mire kiforrott programmal áll elő a választói mozgalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.