galéria megtekintése

Bajnai: "Páratlan eredményt értünk el"

10 komment


Boda András
NOL

Tapsviharral és üdvrivalgással fogadták az Együtt-PM szimpatizánsai a hivatalos eredményeket, amik szerint egy mandátumot szerzett a szövetség.

Népszabadság/M.Schmidt János

„Bence, Bence, Bence!" – skandálták aztán hosszú perceken át a szövetség Brüsszelbe utazó képviselője, Jávor Benedek becenevét. A „bulihangulat" csak akkor hagyott alább, amikor a kivetítőn megjelent Orbán Viktor. „Hazudsz" – üvöltötte egy Együtt-szimpatizáns, pedig még épp csak köszöntötte a hallgatóságát a miniszterelnök.

Jó tíz perccel később állt csak helyre a „béke", akkor, amikor Bajnai Gordon – Szabó Tímea és a Jávor Benedek társaságban – szimpatizánsai gyűrűjében értékelő beszédet mondott.

 

Úgy fogalmazott: „Elégedetten és büszkén fogadtuk ezt az eredményt. A magyar politika legfiatalabb pártjaként jelentős, talán páratlan eredményt értünk el. Mondjuk ki világosan, ezek az eredmények teljesítették a célkitűzéseinket, és megcáfolták azokat a kétkedőket, akik megpróbálták elbizonytalanítani az értünk szorítókat."

A volt kormányfő azzal folytatta: azzal, hogy ezt az „erős mandátumot megkaptuk", felhatalmazást kaptunk két legfontosabb célunk elérésére. Először is arra, hogy Európában - a kormánnyal vagy azzal szemben - minden esetben a magyar nemzet érdekét képviseljük.

A mandátum – Bajnai Gordon szerint – arra is szól: küzdeniük kell azért, hogy amikor majd a fenntarthatatlan Orbán-rendszer összedől, akkor ismét egy erős, európai ország legyen az alternatíva. Bajnai beszédében rámutatott arra is: az ország sok helyén, nagyvárosokban második helyezést ért el az Együtt-PM.

Eleinte csak óvatosan örültek

Míg Bajnai Gordon korábbi beszéde idején még inkább visszafogott várakozás, óvatos optimizmus jellemezte a választási központban lévők hangulatát, kilenc óra körül – ahogy egyre több információ és félinformáció futott be – úgy váltak egyre bizakodóbbá a megjelentek.

Sokat elárul a hangulatról Jávor Benedek, az Együtt-PM és a Párbeszéd Magyarországért társelnökének egyik reakciója. A politikus – aki a listavezető Bajnai Gordon korábban bejelentett visszalépése miatt valójában a szövetség első számú jelöltje – széles mosollyal „felelt" arra a kérdésre, lesz-e nagy pezsgőzés.

Aztán – még a hivatalos eredmények ismertetése előtt – tudósítónknak azt mondta: „Egy mandátum biztosnak tűnik, ami visszaigazolja, hogy helyes döntés volt önállóan indulni." Arra felvetésre, hogy este már olyan hírek is napvilágot láttak, amik szerint akár két képviselőjük is Brüsszelbe utazhat, úgy reagált: már az egy mandátum is hatalmas siker lenne.

"Két táborra" szakadt a párt

Korábban kissé "feszültté vált" a helyzet az Együtt-PM Szövetség választási központjában. A belvárosi Rácskertben kialakított választási központban megjelent aktivisták és szimpatizánsok ugyanis két pártra szakadtak nem sokkal hét óra után. 

Egy részük az Újpest-DVTK futballmérkőzést nézte volna az egyetlen nagy kivetítőn, mások viszont – arra hivatkozva, hogy mégiscsak a választásról szól a vasárnap – az ATV-re kapcsolták volna a készüléket. Végül átmenetileg a hírműsorra voksolók nyertek, amikor azonban kiderült, hogy választási eredmények helyett épp a villámcsapás sújtotta marhacsordát mutatják, inkább visszakapcsoltak a futballmérkőzésre.

Az, hogy egyáltalán kirobbanhatott az ATV kontra foci polémia, jól jelzi: nyugodt, családias, eseménytelen hangulatban nyitott az ellenzéki párt választási központja. Kezdetben a párt – az utcai akciók során ismertté vált – aktivistái jelentek meg, aztán több vezető politikus is felbukkant. Először Szelényi Zsuzsanna, a párt EP-képviselőjelöltje érkezett meg, majd utána Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke és Gulyás József elnökségi tag . Bajnai Gordon korábbi miniszterelnököt, a szövetség vezetőjét este nyolc utánra várták.

A megjelent aktivisták egyébként meglehetősen bizakodóak. Optimista Hajdu Nóra, a szövetség egyik EP-képviselőjelöltje is. Mint fogalmazott, az, hogy országosan alacsony, Budapesten pedig viszonylag magas a részvételi arány, a kisebb pártoknak kedvezhet.

„Jön a Gordon!" – jelentették be néhány perccel nyolc óra után, hogy megérkezett Együtt-PM választási központjába a szövetség vezetője. Bajnai Gordon – akit tucatnyi kamera és mintegy 30-40 szimpatizáns fogadott – rövid beszédet mondott. – A hosszú kampány végén fáradtan és tiszta lelkiismerettel várjuk az eredményeket. Jó a lelkiismeretünk, mert mindent megtettünk azért, hogy minél több választót győzzünk meg, hogy szavazzon az európai Magyarországra, a demokratikus ellenzék megújulására – fogalmazott Bajnai Gordon. A szövetség vezetője az alacsony részvételről szólva kijelentette: „Rossz hír az európai demokrácia számára, hogy kevesen mentek el szavazni."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.