Együtt-PM: májusra harmadával csökkenhet a közmunkások száma

Az Együtt-PM szerint a májusban beinduló közmunkaprogramok során a jelenleg körülbelül 330 ezerről mintegy 105-106 ezerre csökkenhet a közfoglalkoztatottak száma.

Erről sajtóhírek alapján Szabó Szabolcs, a választási szövetség megválasztott képviselőjelöltje beszélt szerdai, a Belügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Szabó Barnabás / Népszabadság

 A politikus elmondta, több polgármestertől is jelzés kaptak, hogy a közfoglalkoztatottak száma májusban akár harmadára-negyedére is le fog csökkeni az általuk vezetett településen.

Szabó Szabolcs a sajtótájékoztatón - Pintér Sándor belügyminiszternek címezve - azt kérdezte: ha ezek a számok valósak, akkor miért csak az országgyűlési választást követően néhány nappal derül ki, hogy a közfoglalkoztatottak száma jelentősen csökken. Arra is kitért, hogy a hírek szerint a közmunkaprogramok résztvevőinek jelentős részét ezután csak részmunkaidőben fogják foglalkoztatni, amiért csak körülbelül nettó negyvenezer forintot fognak kapni.

A jelenlegi közfoglalkoztatási program "álruhába bújtatja" a munkanélküliséget és a megfelelő képzések hiánya miatt fenntarthatatlan - folytatta bírálatát. Megfelelő eszközöket és földet kellene biztosítani a programokhoz, nem pedig a "haveroknak kiosztani" azt - jelentette ki. Problémaként említette, hogy a jelenlegi struktúrában létrehozott áruk nagy része közlése szerint nem piacképes.

Az Együtt-PM hosszú távon fenntartható közmunkaprogramokat szeretne, amelynek résztvevői képesek belépni a nyílt munkaerőpiacra - hangsúlyozta.

Elmondta, hogy továbbra is támogathatónak tartják a Közmunkás Szakszervezet által korábban megfogalmazott hatpontos követelést. Ezek között szerepel, hogy a közmunkások kerüljenek vissza a munkatörvénykönyv hatálya alá, illetve hogy a 8 órában foglalkoztatottak megkapják a nettó minimálbért. Emellett olyan munkahelyteremtő politikát szorgalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy minden családban legyen valaki, aki egész évben dolgozhat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.