galéria megtekintése

Mozgolódik a magyar ellenzék, jöhet egy új párt is

22 komment


Kálmán T. Attila

Lemondott Pápa Levente Együtt-alelnök. Gémesi György gödöllői polgármester azt mondja: elképzelhető, hogy mozgalma párttá alakul.

Kilépett az Együttből a párt alelnöke és a pártalapítvány vezetője, Pápa Levente. A párttagságot e-mailben értesítette nem sokkal az előtt, hogy szerdán az Indexen megjelent egy interjú, amelyben lemondásának okait taglalja. Szerinte a régi baloldali elit a NER része lett, az Együtt pedig asszisztál ehhez. Pápának személyi konfliktusai is voltak a pártvezetéssel, különösen alelnöktársával, Juhász Péterrel. A politikus – aki az OTP  devizastratégája volt, mielőtt Bajnai Gordon hívására politizálni kezdett – nem zárta ki, hogy csatlakozna egy középen álló új erőhöz, „amelyik patrióta, hazaszerető, amelyik a nemzeti érdeket Európában akarja érvényesíteni, nem pedig Európa ellenében”.

Pápa Levente akcióban. Nem kellene egy ernyőszervezet?
Pápa Levente akcióban. Nem kellene egy ernyőszervezet?
Teknős Miklós / Népszabadság

– Ha van politikus, aki centrista politikát akar folytatni, aki előválasztás-párti, aki Gyurcsány Ferencet is szidja, az én vagyok – cáfolta sorra Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke Pápa távozás mellett hozott érveit. Szigetvári azért sem érti, miért döntött Pápa a kilépés mellett, mert belső fórumokon hetek óta készül egy párthatározat a szombati küldöttgyűlésre, s épp olyasmiket tartalmaz, amiket a távozó alelnök hiányol: az előválasztás sürgetését, illetve egy olyan pártlista kidolgozását, amely összefogás nélkül is elég a parlamentbe jutáshoz.

 

Ám Pápa szerint az Együtt nem tudja hitelesen képviselni mindezt. Lapunknak azt mondta, határozhat bárhogy a küldöttgyűlés, „ha egy-két ember úgy dönt a pártban, hogy legyen újra összefogás, akkor lesz”. Ehhez viszont ő nem akarja a nevét adni. Szigetvári szerint a félelem megalapozatlan: már a Szolidaritásból jött Együtt-tagok sem akarnak összefogást az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval, a többiek főleg nem. Valamilyen választási együttműködés lehetőségét azonban nem zárta ki az elnök.
A kis ellenzéki párt belvillongásánál érdekesebb, hogy Pápa megszellőztette, a politikából nem távozik feltétlenül. „Jelenleg minden mozog” – hárította el az arra vonatkozó kérdésünket, hogy hol folytatná politikai pályáját. Azt viszont elismerte, sok emberrel beszélt a nyáron, több körben szerveződnek, mozgolódnak az ellenzékiek.

A mozgolódásról valóban hónapok óta suttognak, de egyelőre elég zavaros a kép. Somogyi Zoltán volt MDF-es kampányfőnök, a veszprémi időközi választást megnyerő Kész Zoltán tanácsadójaként is ismert politológus huzamosabb ideje rendszeres szereplője az efféle híreknek. „Én is hallom ezeket a pletykákat, jókat mosolygok rajtuk” – mondta lapunknak Somogyi, cáfolva, hogy pártot akar alapítani. A DK-ból két hete kilépő Kerék-Bárczy Szabolcs – aki az MDF elnökségi tagja volt Somogyi működésével párhuzamosan – sem e még csak nem is alakuló párt miatt távozott Gyurcsány mellől, mint azt sokan mondogatták. Egy másik új pártról szóló szóbeszéd azonban valós alapokon nyugszik.

– Ha a mozgalom mögött lesz megfelelő társadalmi támogatottság, felsorakozik egy tömegbázis, akkor szóba jöhet a pártalapítás, addig nincs ilyen szándék – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki jelenleg egy Józan Ész Forradalma elnevezésű mozgalmon dolgozik.

A kormányt az utóbbi években egyre élesebben kritizáló, szintén volt MDF-es politikus március 15-ére készül, ekkor akarja a mozgalom élén letenni „a nemzeti minimum alapjait”. A mozgalom munkájába addig is be lehet kapcsolódni, de azt nem árulta el, hogy Pápa Levente fel­tűnt-e már a szervezkedésben. Kerék-Bár­czyról viszont határozottan kijelentette, hogy nem vesz benne részt.

– Itt-ott találkozunk Pápa Leventével. De azt hiszem, nem lényeges, milyen beszélgetéseket folytattunk – mondta Gémesi, aki szerint Pápa döntése, hogy milyen politikai formációhoz csatlakozik. Az Együttből dezertált politikus is csak annyit árult el, a következő hetekben, hónapokban minden kiderül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.