„Hazudott a kormány a Veritas levéltáráról”

A kormánypárti politikusok korábbi kijelentéseivel ellentétben mégis szaklevéltárrá minősítették a Veritas levéltárát.
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a kabinet hazudott, mert a kormánypárti politikusok korábbi kijelentéseivel ellentétben mégis szaklevéltárrá minősítették a Veritas Történetkutató Intézet levéltárát - erről a párt politikusa, Szabó Szabolcs független képviselő beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Hozzátette, az erről szóló vita során azt is tagadták, hogy a változtatásnak költségvetési vonzata lenne, a Magyar Közlönyben publikált kormányhatározatokból viszont kiderül, hogy a Veritas egy szaklevéltárat hoz létre, és forrásokat kap ahhoz, hogy az intézet új székházat hozzon létre a saját szaklevéltárához - hangsúlyozta.

A képviselő kíváncsi volt arra, hogy mit akarnak tenni a Veritas Történetkutató Intézetben az oda kerülő mintegy 14 ezer folyóméternyi irattal és hogy a dokumentumokat miért nem a Magyar Nemzeti Levéltárban kezelik. A levéltári törvény szeptember 22-iki parlamenti vitájában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, irattárazási és szaklevéltári feladatköröket kap a Veritas Történetkutató Intézet annak érdekében, hogy a jövőben kezelni tudja a kárpótlás iratanyagát.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.