Egyszer csak kiderül, mire mennek el a milliárdok az 56-os emlékév kapcsán

Nemigen boldogul az a vidéki helyi politikus, aki tudni szeretné, mire mennek el milliárdok az 56-os emlékév kapcsán. Az EMMI-től nem kapott választ, de nem adja fel. Sőt, a Desmond Child szerezte „halszagú" emlékdal ügyében szintén ostromolja az illetékeseket, bár legutóbb is azzal hajtották el, hogy változatlanul nem tudnak szerződést mutatni.
Nagyon szeretne tisztán látni, mire költik az adófizetők pénzét az 56-os emlékévvel kapcsolatban, de folyton falakba ütközik az Együtt és a Lokálpatrióták váci önkormányzati képviselője. Legutóbb az Emberi Erőforrások Minisztériumának tette fel a kérdéseit, s egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy az 56-os emlékbizottság mely pályázatokat támogatta, kik és mennyi nyertek, készültek-e jegyzőkönyvek a bizottsági ülésekről, illetve a bírálóbizottság tevékenységéről.

A helyi politikus igencsak szűkszavú választ kapott: a tárca a kérdések tekintetében nem minősül adatkezelőnek. Ami akár elő is fordulhat, hiszen Balog Zoltán miniszter egyben az emlékbizottság elnökeke, és lehetséges, hogy így a tárcájánál tényleg nem állnak rendelkezésre a kért adatok. Most fut még egy kört, és próbálkozik Schmidt Máriánál, hátha ő az emlékév kormánybiztosaként több információval rendelkezik. Vagy legalább elárulja, ki tud válaszolni.

Amúgy Balog nem túl régen kifejtette: nem akarnak idő előtt részletes tájékoztatást adni, mert az megzavarná az események lebonyolítását. Így egyelőre csak annyi biztos, hogy 13 és fél millió forint megy el, míg az egyes tételekbe csak később láthatunk bele.

Igaz, ismeri el a kíváncsiskodó, hogy a magyarforradalom1956.hu honlapon egy sor nyertes pályázat megtalálható. Az ördög azonban a részletekben rejlik, ezért többet szeretne tudni. Így például megismerné a döntéshozatali folyamatot, valamint azt, kivel mikor kötöttek írásbeli szerződést. Ez utóbbi azért is érdekes, mert úgy tudja, a nyertesek egy része a pályázatában foglalt vállalásának eleget tett, de máig nem kapta meg a pénzét.

Egyébként ez a váci önkormányzati képviselő volt, aki először fordult közérdekű adatkéréssel Schmidt Máriához, árulná el, született-e bármilyen szerződés a „halszagú" Magyarországról szóló emlékdal kapcsán, amely úgy került állítólag ötvenmillióba, hogy mindenki ingyen vállalta a közreműködést. Máig próbálkozik, de legutóbb is azt választ kapta, hogy nincs kontraktus.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.