A rektor nem tud Orbánék baltájáról

Rostoványi Zsolttól azt tudakoltuk, hallott-e olyan kormányzati tervekről akár hivatalosan, akár informálisan, amelyek a Corvinus Egyetem feldarabolásáról szóltak.

A hét közepén jött a hír, amely szerint feldarabolnák a Budapesti Corvinus Egyetemet, és az értékes telken álló ingatlanok eladásából fedeznék a budai Vár rehabilitációját, így a Miniszterelnökség költözését is. Erre reagálva a tárca arról tájékoztatta a távirati irodát: „Határozottan cáfoljuk azokat a híreszteléseket, miszerint a felsőoktatás átalakításával összefüggő bármilyen döntés vagy tervezet és a Nemzeti Hauszmann Terv finanszírozása, így a budai Vár rehabilitációja között bármilyen összefüggés lenne.”

Az egység az egész magyar felsőoktatás érdeke
Az egység az egész magyar felsőoktatás érdeke
Mirkó István / Népszabadság

Szokásos csütörtöki tájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter „hecckampánynak” nevezte a feldarabolással kapcsolatos sajtóhíreket. Lázár János bevallása szerint maga is a sajtóból értesült az állítólagos kormányzati tervekről, és várja az üggyel összefüggésben a válaszokat. Mindezt tisztázandó feltettük kérdéseinket az egyetem rektorának. Rostoványi Zsolttól azt tudakoltuk: hallott-e olyan kormányzati tervekről, akár hivatalosan, akár informálisan, amelyek az egyetem feldarabolásáról szóltak? Azt is megkérdeztük, mi a véleménye Lázár János csütörtöki kijelentéséről?

Lépett a tárca

Okirat-hamisítás miatt feljelentést tett a rendőrségen az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hamisított levél miatt, amely a minisztérium fejlécét és főosztályvezetőjének aláírását feltüntetve szólította fel a Corvinus Egyetem vezetését, hogy intézkedjen az egyetem feldarabolásával kapcsolatban – közölte Rétvári Bence államtitkár. A politikus elmondta: megvizsgálták az interneten keringő levelet, és az iktatószám alapján megállapították, hogy az egy május 14-én a Független Diákparlamentnek küldött levél átszerkesztéséből származik.

„A Budapesti Corvinus Egyetem feldarabolására vonatkozó kormányzati tervekről az utóbbi időben sem hivatalosan, sem informálisan nem hallottam. Évekkel ezelőtt léteztek ilyen koncepciók – összefüggésben a felsőoktatás átalakítására vonatkozó akkori elképzelésekkel –, amelyek azonban nem valósultak meg. A médiában évek óta időről időre napvilágot látnak a BCE egyes karainak különböző felsőoktatási intézményekhez csatolására vonatkozó különféle kombinációk, ezeket nem kívánom kommentálni. Az egyetem esetleges »feldarabolásáról« a véleményem ugyanaz, mint évekkel ezelőtt volt. A Budapesti Corvinus Egyetem az ország egyik vezető, nemzetközileg elismert egyeteme. Diplomáját a munkaerőpiac nagyra értékeli, szakjai iránt óriási a hallgatói érdeklődés. Komoly kutatási potenciált képvisel, tagja számos nemzetközi szervezetnek. Egysége az egész magyar felsőoktatás érdeke” – fejtette ki Rostoványi Zsolt a Népszabadságnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.