Egyre többen halnak meg a HPV miatt

 

Csaknem 20%-kal nőtt a magyar nők körében a humán papillómavírus (HPV) okozta rákos megbetegedések száma, és 8%-kal több halálos áldozatot szed évente a fertőzés, mint korábban. Az OrientPress Hírügynökség – KSH adataira hivatkozó – írásából kiderült, hogy a férfiak esetében még riasztóbb a tendencia: a vírussal kapcsolatba hozható halálesetek száma 35%-kal emelkedett az adott időszakban.

Az eredmények hátterében továbbra is főként a tudatlanság áll: a lakosság ötöde még mindig nem hallott az orális és anális szex útján is fertőző HPV-ről, így az elérhető védőoltásokról sem. Pedig idén januártól Magyarországon is elérhető a legújabb, kilenckomponensű HPV elleni vakcina, amely közel 100%-os védelmet nyújt a vírus okozta megbetegedésekkel szemben. A HPV-prevenciót segíti a megújult hpvdoktor.hu weboldal is, amely az online tanácsadás mellett az elérhető védőoltásokról is tájékoztatást nyújt a látogatóknak.

A nők körében vezető haláloknak számító méhnyakrákért szinte teljes mértékben a HPV felel, de tízből hét esetben – a férfiakat is érintő – szájüregi és garati rákot is a vírus okozza. Szintén a HPV tehető felelőssé a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsért (amellyel minden tizedik ember találkozik élete során legalább egyszer), valamint a hüvelyi, szeméremtesti és a végbélnyílás körüli rákok jelentős részéért.

A HPV okozta megbetegedések a férfiak esetén az 55–75 éves korosztályt veszélyeztetik leginkább, a nők körében viszont már fiatalkorban, a 15–25 évesek között is kiemelkedően magas a fertőzöttek száma. Később ugyan a felére csökken a HPV-fertőzés gyakorisága, de 56 éves kor felett ismét emelkedik azoknak a száma, akiknek a szervezetében kimutatható a vírus – hívta fel a figyelmet a nemzeti rákellenes nap alkalmából dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

A nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb, évente közel 500 halálos áldozatot szedő HPV okozta megbetegedés, míg a férfiaknál nyelvgyöki rák alakul ki legtöbb esetben, amelyben tízből hatan életüket vesztik. Az 55–69 éves korosztályban az orrgaratrák, az idősebb férfiak körében pedig a pénisz- és a végbélnyílás körüli rákok szerepelnek a három leggyakoribb megbetegedés között.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.