Egyre több az iskolakerülő Magyarországon

Hiába kötik a családi pótlékot az iskolába járáshoz, tavaly hatezer diák szüleitől vonták meg a támogatást.

A kormány kommunikációja szerint a családi pótlék folyósításának iskolába járáshoz kötésével sikerült megfékezni a problémás gyerekek iskolakerülését. A Magyar Nemzet szerint azonban nem olyan sikeres az intézkedés, mint ahogy azt hirdetik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi)kikért adatok szerint a 2012–2013-as tanévben még csak 5165 diáktól kellett 50 óránál több igazolatlan hiányzás miatt megvonni az iskoláztatási támogatást, a következő évben már félezerrel több, 5659 gyerek járt így, míg a 2014–2015-ös tanévben már közel hatezer gyerektől vonták meg a családi pótlékot. Két év alatt majdnem húsz százalékkal nőtt az általános iskolás mulasztók száma.

A legtöbb iskolakerülő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, összesen 1555 gyerekkel szemben alkalmazták a büntetést. Tolna megyében a legkevesebb a hiányzók száma, összesen 38 gyerek családjától vonták meg a családi pótlékot.

Az igazolatlan hiányzások tehát csak a középiskolákban szorultak vissza, amelynek az is oka lehet, hogy a kormány 2012-ben 18-ról 16 évre csökkentette a tankötelezettség korhatárát. Ezzel azt is lehetővé tette hogy az iskolák megszabaduljanak a problémás gyerekektől, vagy a diák maga hagyhatja el az iskolarendszert.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.