galéria megtekintése

Megtévesztés? Csalás? Közbeszerzés! – egyre több a titok Matolcsy könyve körül

5 komment


Pető Péter

Offshore-hátterű volt, a Magyar Nemzeti Banknak pedig már korábban dolgozott az a mikrovállalkozás, amelytől a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány túlárazva felvásárolta Matol­csy György cikkgyűjteményét – derítette ki a Népszabadság.

Több százmillió forint értékű közbeszerzést nyert el konzorciumban a jegybanktól az SPL Nyomda nevű vállalkozás, amelynek a ­PADA összesen több mint 14 millió forintot fizetett a 2002–2013 – Válogatás Matolcsy György Heti Válaszban megjelent írásaiból című könyv 2500 példányáért.

A közbeszerzési adatbázis szerint az SPL Nyomda és a Prospektus Kft. konzorciuma 2014-ben 177 millió, 2015-ben 300 millió forintos ajánlatával győzött az MNB tenderén, s végezhetett nyomdai szolgáltatásokat a jegybanknak. A Prospektus Kft. középvállalkozás, amelynek árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot. Az SPL viszont egy mikrovállalkozás, amely az elérhető adatok szerint mindössze öt embert foglalkoztat, és árbevétele 2013-ban 42 millió, 2012-ben 50 millió forint volt. Ez ugrott 2014-ben, az első jegybanki megbízás évé­ben 188 millióra.

Az SPL háttere legalább annyira rejtélyes, amennyire látványos a bevételnövekedése. A ­vállalkozás tulajdonosa 2013-ig a Global Ink ­Trade Kft. volt, majd 2015 decemberéig a Morganfield Holdings Zrt. A két cég szorosan kötődik egymáshoz, mivel a Global Ink tulajdonosai között korábban ott volt a Morganfield, amelynek vezérigazgatója az a Zawal-Német Malgorzata Justyna, aki a Global Ink ügyvezetője is volt. A Global Ink háttere nem csupán ezért kalandos, hanem mert tulajdonosai között volt Cipruson, az Egyesült Államok Delaware államában, illetve Belize-ben bejegyzett offshore cég is.

 

A PADA tehát egy zavaros hátterű vállalkozástól vette meg Matolcsy György cikkgyűjteményét. Az alapítvány Matolcsy elnökölte kuratóriuma 2014 nyarán és őszén határozott a vásárlásról. A Népszabadság írta meg, hogy a tranzakció sok részlete érthetetlen, ráadásul a köteteket szakértők szerint túlárazták.

Mint arról beszámoltunk, az első ötszáz példányért 4 millió 170 ezer forintot fizetett az alapítvány, azaz 8340 forintot darabonként, további kétezer könyvért pedig nagyjából tízmillió forintot (darabjáért hozzávetőleg ötezret), miközben nem találni a kiadót, kirívóan drága a kiadvány, és hiányzik az impresszum is.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Lapunknak a PADA és az SPL egyaránt azt állította: nem rendelkezik a kiadói jogokkal. Kérdeztük a Magyar Nemzeti Bankot, hogy Matolcsy kapott-e jogdíjat az értékesített példányok után, illetve melyik kiadóval szerződött írásai publikálására, ám nem kaptunk választ.

Kérdésünkre azt viszont egyértelművé tette a jegybank: az SPL-lel kötött több százmilliós szerződés keretében nem rendelt a Matolcsy-könyvvel kapcsolatos munkát. Ezt állítja a PADA is, amely a kiadó kiválasztását firtató kérdésünkre azt felelte: „Az alapítvány szabályzatának megfelelően a kuratórium döntött a vásárlásról a nyomda árajánlata alapján.”

Azt viszont továbbra sem ­tudni, miként és miért tett ajánlatot a nyomda a PADA-nak. Hiába tudakoltuk már egy hete az alapítványtól, hány nyomda ajánlatát kérte be, milyen paramétereket írt elő a gyártásra, és miért ilyen drága kivitelezés mellett döntött. Az MNB sem válaszolt azon kérdésünkre, hogy Matolcsy György kuratóriumi elnökként gondoskodott-e arról, több ajánlatot is kérjenek könyvének kinyomtatására.

Egyébiránt az SPL sikere már csak azért is figyelemre méltó, mert saját honlapján így hirdeti magát: „a papíralapú dokumentumok hamisításának és illetéktelen kezekbe jutásának megelőzéséhez kínál professzionális megoldásokat” –  könyvkiadási tapasztalatokról azonban nem számolnak be.

Kapcsolódó cikkek

Vérciki, amit Matolcsy könyveivel csináltak, a neveket pedig kitakarták

Nagy tételben vásároltak fel a Magyar Nemzeti Bank alapítványai olyan könyveket, amelyeknek a kiadását is finanszírozták.

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.