Egyre nagyobb gond lesz tanárt találni Magyarországon

Az OECD legfrissebb oktatási jelentése szerint Magyarországon a tanárok egyharmada már meghaladta az ötvenéves kort. Kérdés, hogy a lassan nyugdíjba vonuló pedagógusok helyére akad-e fiatal munkaerő?

A Közszolgálati Állásportálon jelenleg országosan közel hétszáz tanárt keresnek – ez akár pedagógushiánnyal is riogathat. A szoljon.hu megnézte, hogy egy adott megyére - esetükben Jász-Nagykun-Szolnokra - vetítve milyen mértékű ez a gond?

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kiderült: hiába kezdődött meg a tanév, most is több település iskolájába keresnek pedagógust, főként reál szakosakat, de nyelvtanárt, gyógypedagógust és napközis nevelőt is több helyen várnak. A jó hírű szolnoki II. Rákóczi Ferenc két tannyelvű iskola például tanítót és testnevelő tanárt keres jelenleg. Főleg matematika, de fizika vagy kémia szakos tanárt nehéz találni, mert nagyon kevesen végeznek ilyen szakon a főiskolán. Testnevelőt pedig azért nem könnyű, mert nagy óraszámban oktatják, így lényegében mindenki dolgozik már valahol.

Tiszakürtön jelenleg angol szakos tanárt keresnek, de az angol szak mindig, mindenhol „kelendő” – vélekedett Mészáros Mária, a Tiszakürti Körzeti Általános Iskola igazgatója. Szerinte vannak bizonyos „hiányszakok”, iskoláktól, településektől függetlenül, ezek a szakok a fizika, a matematika és a kémia, ilyen végzettségű pedagógusokat mindenhol nehezebb találni, mint humán szakosokat. A vezető azt tapasztalta, a pedagógusok mobilak, azaz hajlandóak több tíz kilométert utazni a munkahelyre. Náluk például dolgoznak kunszentmártoni, csépai, csongrádi és lakitelki szakemberek is.

Minél kisebb településről van szó, és minél több ott a helyi nehézség, a hátrányos helyzetű gyermek, annál nagyobb kihívást jelent odacsábítani a pedagógusokat – nyilatkozta a portálnak Szutorisz-Szügyi Csongor, a Klik Szolnoki Tankerületének igazgatója. – Bizonyos területeken mint a gyógypedagógia, a természettudományos tárgyak, a matematika, fizika, kémia, részleges hiánnyal küzdenek, de olyan pedagógushiány egyelőre nincs a megyében, ami miatt a gyerekek ne kaphatnák meg a megfelelő oktatást, vagy órák maradnának el.

Hosszabb távon viszont azt látják a szakemberek, hogy elöregedőben van egy pedagógus korosztály ami öt–tíz év múlva jelenthet igazán nagy problémát.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.