Egyre duzzadó hálózat

Többször tárgyalta már a sajtó, hogy az L. Simon László államtitkárral könnyen kapcsolatba hozható Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft. tavaly szeptemberben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) közgyűjteményi kollégiumánál szokatlanul magasnak számító összeget, 130 milliót nyert el a hazai múzeumi szférát a fiatalok körében népszerűsítő programjára.

Az azonban nem kapott ekkora figyelmet, hogy a könyvkiadás kollégiuma a nyár elején ismét feltűnően tekintélyes összeget, több mint 46 millió forintot ítélt meg a cégnek a 300 múzeum és kiállítóhely című könyve angol nyelvű kiadására (az ebben szereplő intézményeket kérték fel, hogy vegyenek részt a múzeum-népszerűsítő programban), ugyanennek a kötetnek a kiegészítésére és „a nagyobb magyarországi tavakhoz kapcsolódó változat elkészítésére”.

Kétségtelen, hogy mind a fordítás költségei, mind a gazdag fényképanyag jelentősen növeli a kiadás költségeit, de még ennek beszámításával együtt is szinte kivételesen nagyvonalúnak tűnik a döntés. Az egyik legnagyobb és legelismertebb magyar szépirodalmi könyvkiadó például egész évre hatmillió forint támogatásban részesült 13 tervezett kötetére a könyvkiadás kollégiumától.

A lapunk által megkérdezett, a könyvszakmában dolgozó szakértők szerint páratlanul igényes kiállítású kiadványokkal és rendkívül méltányosan megfizetett közreműködőkkel számolva nem teljesen irreális a 46 milliós kiadványtámogatás, de a magyar könyvtámogatási gyakorlathoz viszonyítva mindenképpen egészen kirívóan, párját ritkítóan sok.

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet egyik résztulajdonosa az a Magyar Írószövetség, amelynek L. Simon László államtitkár hosszú évekig egyik vezetője volt. A másik tulajdonos, a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány azonos nevű lapjának ugyanő első főszerkesztőjeként dolgozott.

Tavaly december óta érdekelt a cégben az L. Simon ügyei kapcsán sokat emlegetett Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvány is, amelyet L. Simon kabinetfőnökének egykori üzlettársa képvisel. Mindennek a tetejébe a 46 milliós támogatás megítélésekor már az előző ciklus fideszes parlamenti képviselője, a két héttel később a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkárává kinevezett Román István is a cég felügyelőbizottságának tagja volt.

Ezenfelül a pénzt megítélő kollégium elnöke az L. Simont a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztői székében követő Thimár Attila, a támogatott intézetet pedig nem más, mint a Thimárt váltó jelenlegi főszerkesztő, Pápay György vezeti, akit annak idején éppen Thimár ajánlott be a laphoz szerkesztőnek. Thimár ráadásul az Örökség Kultúrpolitikai Intézetben szintén tulajdonos Magyar Írószövetség egy másik vállalkozásának, a Kortárs folyóiratot kiadó kft.-nek is az ügyvezetője.

Az NKA-törvény szerint a kollégiumok tagjai nem vehetnek részt olyan döntésekben, amelyekben nem várható tőlük elfogulatlan állásfoglalás. A lapunk által megkeresett Thimár Attila szerint ez a szabályozás lényegében az érintettekre bízza, hogy eldöntsék, képesek-e tárgyilagosak maradni, ő pedig úgy gondolja, hogy a pályázóhoz fűződő kapcsolatai „alapvetően nem befolyásolják azt, hogy bármely személy, nemcsak én, ne tudna elfogulatlan döntést hozni egy szakmai kérdésben”.

Más esetekben is döntött olyan könyvek támogatásáról, amelyeknek a szerzőivel például épp az NKA-nál dolgozott régebben együtt, és egyébként is ismerte őket szakmai berkekből. Ami pedig a fideszes Román István felügyelőbizottsági tagságát illeti, Thimár szerint „a kollégium vezetőjének és a kollégiumnak nem feladata a pályázó intézményekben beálló ilyen jellegű változásokat folyamatosan figyelni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.