Egymillióba került a Fidesznek a sorosozás

Egymilliót bukott egyelőre nem jogerősen a Fidesz, mert közleményében azt állította, hogy az „álcivil” Helsinki Bizottság a „nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit” teljesíti. A párt másodjára veszít személyiségi jogi pert a civil jogvédőkkel szemben.

Nyilvános bocsánatkérésre és egymillió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a Fővárosi Törvényszék a Fideszt, mert megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét. Az ítélet nem jogerős, és a párt fellebbez a döntés ellen – közölte érdeklődésünkre Zádori Zsolt, a jogvédő szervezet munkatársa.

„A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt” – ezt állította egy tavaly májusi közleményében a Fidesz. A Helsinki Bizottság ezt követően bírósághoz fordult, és kérte, állapítsák meg, hogy a párt megsértette a szervezet jó hírnévhez való jogát, s kötelezze a Fideszt sérelemdíj fizetésére.

A törvényszék a keresetben foglaltaknak helyt adott, miután az alperes többszöri felszólításra sem bizonyította, hogy a jogvédők adatokat hamisítottak, illetve a „nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit" teljesítették volna. A bíróság ugyanakkor felszólította a pártot, hogy a jövőben tartózkodjék az ismételt jogsértéstől.

Zádori emlékeztetett rá, hogy korábban a párt akkori szóvivője, Hoppál Péter még 2013 nyarán többek között azt állította: „kiderült, hogy ez az amerikai spekuláns kör mintegy félmilliárd forint hálapénzt fizetett ki olyan álcivil szervezetek számára, amelyek hajlandók arra, hogy rendszeresen lejáratják Magyarországot, lejáratják a Fideszt és lejáratják a magyar kormányt, mindezt legfőképpen külföldön, külföldi fórumok előtt teszik meg”.

Ebből is per lett, amit a Helsinki Bizottság tavaly júniusban jogerősen megnyert. A párt nem kis késéssel, de reagált, és nyilvánosan bocsánatot kért. Az egyelőre nem jogerős verdikt szerint most is ezt kell tennie: az MTI OS útján nyilvános elégtételt kell adnia.

Az első alkalommal egyébként nem kért a bizottság sérelemdíjat – hangsúlyozta Zádori. Másodjára azonban úgy vélték, ismételt besározásuk miatt egymilliót követelnek, amit a bíróság – nyilván azért is, mert „visszaeső elkövetőről” van szó – méltányosnak talált.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.