Egymillióba fáj a Fidesznek, hogy sértegette a civileket

Megsértette a Fidesz a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, a bíróság, ezért a pártot jogerősen nyilvános bocsánatkérésre és egymilliós sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

Jó hírnevének megsértése miatt adott be keresetet tavaly májusban a Magyar Helsinki Bizottság, mert a kormánypárt május 22-ei sajtóközleménye azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt".

A Helsinki Bizottság azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a Fidesz közleményében szereplő kijelentéseivel megsértette a jogvédő szervezet jó hírnévhez való jogát, illetve becsületét. Kérték továbbá, kötelezzék az alperest arra, hogy a honlapján, két napilapban fizetett hirdetésben, valamint az Országos Sajtószolgálat útján nyílt levélben kérjen bocsánatot, és jelentse ki, hogy állításai mindenféle ténybeli alapot nélkülöznek.

Ezen túl a jogvédő szervezet azt is kérte, hogy a Fideszt a bíróság tiltsa el a további jogsértésektől, és kötelezze egymillió forint sérelemdíj megfizetésére.

A bíróság – a keresetnek megfelelően – megállapította, hogy a Fidesz valóban megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét azzal, hogy a közleményében azt írta, a civil szervezet meghamisította a fekete-fehér adatokat,s  a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti. A tárgyalás során az alperes egyik állítását sem tudta bizonyítani. A bíróság a pártot eltiltotta a jövőbeli jogsértésektől, a Helsinki Bizottság jó hírnevének ismételt megsértésétől, s egymilliós sérelmi díjat ítélt meg.

Ezt azért sem találták eltúlzottnak, mert korábbi valótlan állítások miatt már fizetnie kellett a Fidesznek: 2013 augusztusában Hoppál Péter – a kormánypárt akkori szóvivője – egy sajtótájékoztatón azt mondta, Soros György „hálapénzt" fizetett a Helsinki Bizottságnak és más civil szervezeteknek, hogy a kormány és Magyarország ellen folytassanak lejárató kampányt. Ez akkor csak egy bocsánatkérésbe került.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.