Egymillió magyar örökre kivándorolna

Egy év alatt brutálisan megnövekedett a kivándorlási hajlandóság Magyarországon – derül ki a Tárki felméréséből.

A kivándorolni szándékozók aránya 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt – derült ki a Tárki áprilisi kutatásából.

Forrás: TÁRKI Monitor- és Omnibusz-felvételek, 2010–2015

A felmérés szerint az úgynevezett halmozott migrációs potenciál 1997-ig alacsony volt, majd elsősorban a rövid távú munkavállalás növekedése miatt gyorsan növekedett egészen 2005-ig. Ezt követően – a rövid távú munkavállalási tervek visszaesése miatt – valamelyest mérséklődött 2010-re. 2010 és 2012 között a migrációs potenciál nőtt, utána 2014-ig valamelyest csökkent. Míg tavaly óta ismét megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők aránya, elérve a 2011. évi értékeket, addig a kivándorolni szándékozók aránya az 1993 óta mért legmagasabb értéket mutatja.

A migrációs potenciál leggyakoribb célországai 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: elsősorban Ausztria, Németország és Nagy-Britannia. Látható ugyanakkor, hogy a három domináns célország összsúlya csökkent az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, ami arra utal, hogy a potenciális migránsok mentális térképén a világ más részei is mindinkább megjelennek. Az is látható, hogy az Egyesült Királyság súlya – különösen mint a kivándorlás és a hosszú távú munkavállalás célországa – az osztrák–német duóhoz képest kisebb lett.

Forrás: TÁRKI Monitor- és Omnibusz-felvételek, 2010–2015

 

A migráció gondolatával az átlagosnál nagyobb mértékben játszadoznak a férfiak, a munkanélküliek, a fiatalok, a szavazási hajlandóságot nem mutatók, a bérelt lakásban élők és a romák – olvasható a Tárki elemzésében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.