Egymilliárd utólagos jóváhagyással

A főváros vezetése közgyűlési felhatalmazás nélkül hívta le a CET egymilliárd forintos teljesítési bankgaranciáját. A fejlesztő és a generálkivitelező keresetet nyújtott be Fővárosi Bíróságon. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes utólag kér jóváhagyást a városatyáktól.

Indokolatlanul és jogellenesen - a Fővárosi Közgyűlés megkerülésével - hívta le Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a Duna-parti CET jól teljesítési bankgaranciáját. Ezt az önkormányzat törvényessége felett őrködő Budapest Főváros Kormányhivatala is megállapította. A jogellenes lehívást követően a generálkivitelező, illetve egyik alvállalkozója és a fejlesztő keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságon az önkormányzat ellen.

A fővárosi önkormányzat a hibás teljesítésből eredő szerződéses kockázatok minimalizálása érdekében hívta le a teljesítési bankgarancia teljes összegét: 3 951 000 eurót. A lehívás Tarlós István főpolgármester meghatalmazásával történt - állítja Bagdy Gábor, a közgyűlés szerdai ülésére készített előterjesztésében és egyúttal arra kéri a képviselőket, hogy az eljárást vegyék tudomásul. Továbbá indítványozza, hogy a Porto Investment Hungary Kft. vis maior és kártérítési eseményekre való hivatkozását, mint alaptalant utasítsa vissza, illetve hatalmazza fel a főpolgármestert a fővárosi kárigény érvényesítésére.

A fejlesztő a beruházást már tavaly októberben készre jelentette, miközben a kivitelezés mind a mai napig nem fejeződött be. Az épület készültségi szintje jelenleg 90 százalék, ráadásul minőségi aggályokat is felvet. Bagdy Gábor szerint a főváros nem hibáztatható a közműszerződések megkötésének elmaradásáért sem. Így a fejlesztő által kért havi 106913 euró plusz áfa kifizetése jogtalan lenne.

Az előterjesztés nem körültekintő és vélhetőleg jogszerűtlenségeket tartalmaz - állítja a Porto a főpolgármesternek írt levelében, amelyben arra kérik a város első emberét, hogy vizsgáltassa felül az előterjesztést, mielőtt az jóvátehetetlen károkat okozna a városnak és számos magyar vállalkozásnak. Állításuk szerint Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesnek nem ez volt az első akciója a CET ellen. Az előző közgyűlésre beterjesztett - majd a szakértői felháborodásra módosított - javaslata még „csak" a bérbeadást lehetetlenítette volna el, a jelenlegi viszont veszélybe sodorhatja az egész projektet és annak minden szereplőjét.

A múlt heti közleményében Bagdy Gábor kétségesnek tartotta, hogy „a fejlesztő elvárható időn belül, saját költségén képes befejezni a projektet". A főpolgármester-helyettes alaptalanul „kiált farkast" - állítja a Porto, hiszen a projekt sikeres lezárásához szükséges pénzügyi fedezet teljes körűen rendelkezésre áll. A kivitelezési munkák gyakorlatilag befejeződtek, jelenleg a műszaki átadás-átvétel, a hibák javítása és a szakhatósági bejárások folynak a használatbavételi engedély mielőbbi megszerzése érdekében. A szolgáltatási szerződés vizsgálatát pedig épp a beruházó kezdeményezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, hogy a további vitáknak elejét vegye.

- Nem tudjuk, mi lehet a probléma, csak sejthetjük, hogy személyes érdekek húzódhatnak a támadássorozat mögött - olvasható a cég közleményében, bár azt beszédesnek tartják, hogy a FIMŰV vezérigazgatója az a Nagyunyomi-Sényi Gábor Antal, aki mint a Középületépítő-Európai Építő egyik meghatározó tulajdonosa és cégvezetője a fejlesztővel közösen pályázott a CET projekt megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázaton. A pályázaton részt vevő Európai Építőt a Közbeszerzési Törvény előírásainak megfelelően - az Önkormányzat jóváhagyásával - le kellett cserélni, mivel időközben jogerősen felszámolásra került. Mivel a cég felszámolását a helyébe lépett generálkivitelező WHB cégcsoport is kezdeményezte, ezért jogosan feltételezhető, hogy a FIMŰV vezetésének jelenlegi hozzáállását és lépéseit személyes okok is motiválják. Az elmúlt hónapok történései a Porto szerint arra utalnak, hogy a fővárosi önkormányzat és FIMÜV nem érdekelt a CET megnyitásában.

Cet,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.