Előkerültek a Sopronból eltűnt lányok

Előkerültek azok a tizenéves lányok, akik Sopron és környéke különböző gyermekvédelmi otthonaiból tűntek el. 

Beigazolódott a rendőrség tudósítónkkal ma délelőtt közölt feltételezése,  valóban nincs nincs összefüggés a Sopron és környéke különböző gyermekvédelmi otthonaiból eltűnt három tizenéves lány ügye között, 

Több portálon is megjelent, hogy pár nap alatt három tizenéves lány tűnt el Sopronból. Egyikük, egy 16 éves lány a Sopron melletti Harkán élt lakásotthonban. Egy másik lakásotthon lakója négy nappal később távozott ismeretlen helyre, engedély nélkül. A harmadik lány a soproni gyermekvédelmi intézetből szökött meg.

A rendőrség délutáni tájékoztatása szerint mindhárom lány előkerült.  Egyikük, a harkai lakásotthon lakója a gyámját kereste fel.  Másikuk is önként jelentkezett,  miután olvasta aqz újságban, hogy keresik. Szerdán megtalálták azt a lányt is, aki nem lakásotthonból, hanem a soproni gyerekvédelmi intézetből távozott engedély nélkül. 

A rendőrség szerint semmi nem utal arra, hogy a megszökött lányok bűncselekmény áldozatai lettek volna.

Soproni gyermekvédelmi szakemberek szerint nyaranta gyakran előfordul, hogy az intézetekből és a lakásotthonokból engedély nélkül távoznak a fiatalok. Jellemzően a 14­17 év közötti lányok próbálják ki önállóságukat, egy részük néhány nap vagy hét múlva önként visszatér, másokat a rendőrség talál meg. A pletykák általában arról szólnak, hogy bűnözői csoportok szervezetten szöktetik meg a lányokat, hogy prostituáltként futtassák őket. A tapasztalatok ezt nem igazolják.

Természetesen annak a veszélye fennáll – mondták a szakemberek –, hogy a tartósan távol lévők megismerkedhetnek az őket később kihasználó bűnözőkkel, ezért is akarják minél gyorsabban előkeríteni a szökött fiatalokat.

A szakemberek úgy vélik, nagy baj volna az, ha ezekből az eltűnésekből a lakásotthonok alkalmatlanságra következtetne bárki is. A lakásotthon a gyermekvédelmi gondoskodás emberséges és hatékony intézménye, jelentették ki. Ezekben a családi házakban vagy önálló lakásokban legfeljebb 12 fiatalt tanítanak a háztartás vezetésére, és nevelnek arra, hogy önállóan is megállják helyüket a társadalomban, ha majd kikerülnek onnan.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.