galéria megtekintése

Egymást jelentgetik fel a szélsőjobbon

2 komment


Czene Gábor

Kezd forrósodni a levegő a Jobbik körül. Nemsokára meghallgatják a kémgyanúba keveredett Kovács Bélát, miközben az EU csalás elleni hivatala gazdasági ügyek miatt vizsgálódik.

Az ügyben van minden, illetve mindenki: volt jobbikos EP-képviselő, akinek azt követően kellett távoznia a pártból, hogy zsidó származására fény derült – Szegedi Csanád –, olyan jelenlegi jobbikos EP-képviselő, akit az oroszoknak való kémkedéssel vádolnak – Kovács Béla –, és például egy korábbi kizárt jobbikos parlamenti képviselő, aki a szélsőjobboldali párttól is jobbra áll, ő Lenhardt Balázs.

Ne feledkezzünk meg Molnár Balázsról sem, akit hiába tartottak széles körben a ­Kuruc.info főszerkesztőjének, bírósági papírja van róla, hogy neki semmi köze a hírhedt náci-nyilas honlaphoz. Molnár korábban a Jobbiknak dolgozott – egy időben Szegedi Csanád asszisztenseként –, majd átpártolt a görög neonácik mintájára alakult, pillanatnyilag kevés életjelet mutató Magyar Hajnalhoz.

Az Origo adott hírt arról, hogy Molnár Balázst a közelmúltban tanúként meghallgatta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Kovács Béla és Szegedi Csanád ügyé­ben. Kovács ellen Molnár Balázs tett bejelentést pénzügyi visszaélések – egyebek mellett „fantommunkatársak" alkalmazásának – gyanúja­ ­miatt. Hasonló okokból érkezett bejelentés Szegedi Csanád ellen is: ezt Lenhardt Balázs jegyzi, de az előkészítésben Molnár Balázs is részt vett. Lenhardt kérdésünkre elmondta, hogy őt 2013-ban és tavaly nyáron hallgatták meg, azóta nem történt semmi. (A sajtóban tévesen jelent meg, hogy a napokban tanúvallomást tett Budapesten.)

 

Az OLAF adatvédelmi okokból nem ad információkat folyamatban lévő vizsgálatokról. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője sajtótájékoztatón közölte, hogy

sem pártjának, sem Kovács Bélának nincs tudomása az OLAF vizsgálatáról.

„Zagyvaságnak" ­minősítette a vele szemben felhozott vádakat Szegedi Csanád. Szerinte sértődött volt jobbikosok állnak a háttérben. Lapunknak adott nyilatkozata szerint az OLAF-tól eddig csupán két sablonos e-mailt kapott, mindkettőt régebben.

Az egyikben arról tájékoztatták, hogy bejelentés érkezett ellene, a másik pedig arról szólt, hogy iktatták az ügyet. Ennél több nem történt, még csak meg sem hallgatták – állította a volt EP-képviselő. Hozzátette: az OLAF nem emel vádat, ha a hivatal valamilyen szabálytalanságot talál, átadja az ügyet az adott ország nyomozó hatóságának.

Előtérben Vona Gábor pártelnök, háttérben Kovács Béla
Előtérben Vona Gábor pártelnök, háttérben Kovács Béla
Kurucz Árpád

Szegedi Csanád úgy tudja, hogy az Európai Parlament illetékes bizottsága a kémügyben a közeljövőben meghallgatja Kovács Bélát,

akinek tavasszal akár a mentelmi jogát is felfüggeszthetik.

A Magyar Nemzet információja szerint a meghallgatás két hét múlva lesz. A lap emlékeztet rá, hogy Kovács Béla ellen egy éve az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést, miután az elhárításnak feltűnt, hogy a képviselő konspiratív módon rendszeresen találkozik orosz diplomatákkal, és gyakran utazik Moszkvába.

A Kovács Bélával kapcsolatos gazdasági vádakról Szegedi Csanádnak nincsenek részletes ismeretei. „Béla ügyéről semmit nem tudok" – jegyezte meg. Ugyanakkor hallott arról, hogy az OLAF eljárásának köze lehet az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségéhez is, amely 2009-ben több nyugati szélsőjobboldali párt és a Jobbik részvételével, Kovács Béla közreműködésével alakult meg.

„Ott tényleg egészen komoly pénzek mozogtak"

– állapította meg Szegedi Csanád.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.