galéria megtekintése

Április 5-én kezdődik a kampány

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 31. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Hivatalosan egy nappal a parlamenti választások előtt, szombaton kezdődik a május 25-i európai parlamenti képviselő-választás kampánya, két nappal később pedig a pártok megkezdhetik az aláírásgyűjtést. Máris csaknem harminc szervezet indulna, de Magyarországnak csak 21 képviselői hely jut.

Az induló szervezetek között vannak újabb ismeretlen szerveződések is, kérdéses azonban, hogy érdemes-e megtanulni a nevüket, mert a részvétel feltétele, hogy legalább húszezer ajánlást gyűjtsenek, ami csaknem hétezerrel több, mint amennyi a parlamenti választáson az országos lista állításához kellett. Ezt a feltételt 18-an tudták teljesíteni, ezért elég valószínű, hogy május 25-én sem szerepel majd mind a 29 eddig nyilvántartásba vett szervezet a szavazólapokon.

Mozgósító transzparensek a 2009-es EP-választás előtt
Mozgósító transzparensek a 2009-es EP-választás előtt
Kocsis Zoltán

A parlamenti pártok, illetve az országgyűlési választási kampány során a jelöltállításban viszonylag sikeresnek bizonyult kisebb szervezetek mellett feltűnt például az Alternatív Magyar Néppárt, a Tégy! Ne tűrj tovább! Párt, a Modern Magyarország Mozgalom Párt és az Összefogás a Civilekért Párt is. De valószínűleg jelentkeznek még további szerveződések is, mert a Nemzeti Választási Iroda az ajánlóíveket legkorábban április 7-én adja ki –és nagyjából két hét áll majd rendelkezésre az aláírásgyűjtésre –, tehát az a párt sem veszít semmit, amely csak a következő hónap elején kéri jelölő szervezetként a nyilvántartásba vételét. Érdekes különben, hogy az indulók – a parlamenti választással szemben – most nem kapnak állami támogatást, tehát ha valaki úgy gondolja, hogy részt akar venni az EP-választáson, azzal egyetlen fillért sem nyer.

 

Pillanatnyilag valószínű, hogy csak a Fidesz és a KDNP állít közös listát, míg a magukat kormányváltóknak nevező szervezetek – az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és a Liberálisok – külön indulnak. Ennek oka forrásaink szerint az, hogy önállóan is meg akarják méretni magukat, mert szeretnék tudni: mekkora a társadalmi támogatottságuk. A parlamenti választáson ez nem derül ki, mert közös jelölteket indítanak az egyéni körzetekben, és csak egy országos listát állítottak.

Elképzelhető persze, hogy április 6. után újragondolják a dolgot. Ha ugyanis vereséget szenvednek, az arra késztetheti a baloldali összefogásban közreműködő szervezeteket, hogy továbbra is fenntartsák a választási együttműködést. De az sem zárható ki, hogy mindenképpen ragaszkodnak a saját listához, mert az EP-választás tétje szinte elhanyagolható.

Magyarországnak az Európai Parlament tavalyi döntésével a korábbinál kevesebb, mindössze 21 képviselői helyet biztosított a 751 fős testületben, ez pedig azt jelenti, hogy az ötszázalékos szavazatarány elérése egy-egy pártnak mindössze egyetlen mandátumot érhet. Ha pedig a Fidesz és a KDNP a közös listájával esetleg igen nagyarányú győzelmet érne el, akkor is legfeljebb 12-14 képviselőt küldhetne az unió parlamentjébe. Az EP-választáson valamennyi uniós polgár szavazhat, de csak egyszer. Magyarországon azok élhetnek a választójogukkal, akik – állampolgárságuktól függetlenül –itt lakóhellyel rendelkeznek. A Nemzeti Választási Iroda valamennyi uniós tagállam illetékes szervét tájékoztatja arról, hogy nálunk kit vettek névjegyzékbe.

Most is lehetőség van arra, hogy a szavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok a külképviseleteken a hazai pártlistákra szavazzanak, ha e szándékukat május 17-ig jelzik. A kettős állampolgárok viszont például Erdélyben csak otthon voksolhatnak, a Szerbiában élő magyarok pedig – miután déli szomszédunk egyelőre nem tagja az EU-nak – ezen a választáson nem vehetnek részt.

A hatályos szabályozás szerint az európai parlamenti választás kampányidőszaka április 5-én – tehát az országgyűlési képviselők választása előtt egy nappal – kezdődik. A közszolgálati médiának ettől kezdve háromszáz percnyi ingyenes műsoridőt kell biztosítania a listát állító pártoknak. Az M1, a Duna TV és a Kossuth rádió tehát május 24-ig száz-száz percben sugározza majd a politikai reklámokat. Valószínű azonban, hogy az egyes szervezetekre még annyi idő sem jut, mint a most folyó kampányban, amikor 470 percet osztottak szét a 18 országos listát állító párt között. Az április 5-i kampánykezdet azt is jelenti, hogy az EP-választáson részt vevő szervezetek előzetes bejelentés nélkül szervezhetnek politikai gyűlést, szabadon terjeszthetik szórólapjaikat, s plakátokat is kihelyezhetnek. A Kúria döntése szerint hirdetési felületként az utak melletti villanyoszlopokat is szabadon felhasználhatják majd.

AZ EP VÁLASZTÁSON INDULNI KÍVÁNÓ JELÖLŐ SZERVEZETEK

A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt

Alternatív Magyar Néppárt

Demokratikus Koalíció

Együtt – A Korszakváltók Pártja

Európai Föderalista Párt

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Jólét és Szabadság Demokrata Közösség

Kereszténydemokrata Néppárt

Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt

Lehet Más a Politika

Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt

Magyar Gazdaság Párt

Magyar Igazság és Élet Pártja

Magyar Liberális Párt

Magyar Republikánus Politikai Párt

Magyar Szocialista Párt

Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Párt

Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal

Modern Magyarország Mozgalom Párt

Párbeszéd Magyarországért Párt

Összefogás a Civilekért Párt

Összefogás Magyarországért Párt

Összefogás Párt

Seres Mária Szövetségesei

Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja

Tégy! Ne Tűrj Tovább! Párt

Vállalkozók Szövetsége a Reformokért Párt

Zöldek Pártja

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.