galéria megtekintése

Már listázzák a pedagógusokat, kire nem lesz szükség

Elhalasztották a szerdára tervezett szülői szavazást a bajai Eötvös József Általános Iskolában arról, hogy a Kliktől elvegyék, majd egyházi kezelésbe adják-e az intézményt, s ha igen, a katolikus vagy a református egyház legyen a fenntartó. A voksolás lefújása jól mutatja: viták, kétségek és jogi anomáliák sorát vetette fel a váltás ügye.

Az ugyanis valóban nincs tisztázva, hogy egy ilyen váltásnak mik a szabályai: nem véletlen, hogy erre hivatkozva állíttatta le a Klik a szavazást addig, míg az Emmi eljárásrendet dolgoz ki a változásra.

Fotó: Domaniczky Tivadar / Népszabadság/archív

Az Eötvös József Főiskola gyakorló általános iskolája elit intézménynek számít Baján. A Eötvös egyike azoknak a kisvárosi főiskoláknak, amelyeket hol megszüntetni akartak, hol távoli felsőoktatási intézményekhez csatolni – más gyakorló iskolákkal együtt nemrég a Klik kezébe került. Színvonala, népszerűsége egyelőre nem változott. A szülők egy része azonban nem is akarja megvárni, hogy rosszabbra forduljon a helyzet: többen felvetették, jobb lenne elhagyniuk a Kliket, s beállniuk valamely egyház védernyője alá.

 

Mivel Baján a katolikus egyháznak már van két iskolája, meg vélhetően újabb is lesz, néhány pedagógus és szülő a református egyházköz­séghez fordult. Ugyanakkor mindkét egyház jelezte: örömmel átvenné az Eötvöst. Hogy miért jobb akármelyik egyház, mint a Klik? A váltás támogatói szerint az egyházaknak van elég pénzük, a Klik pedig szegény. Az egyházi iskolák önálló gazdasági egységként működhetnek, nem kell kiégett izzó miatt kérvényt benyújtani. Vannak külön pályázati lehetőségek, amelyekre állami iskolák nem, csak egyháziak pályázhatnak. Nincs kötelező tanulófelvétel és kötelező osztálylétszám. Az iskola igazgatóját a fenntartó egyház nevezi ki – igaz, az oktatásért felelős miniszter egyetértésével –, de a tantestületek véleményével ellentétben a papokéval egyet szokott érteni.

Az egyházi iskoláknak saját kerettantervük lehet. Szabadon választhatnak tankönyveket. Persze, mégsem egészen szabadon – a fenntartó által elvárt „lelkiségnek" bele kell épülnie a mindennapokba. Nem lehet tovább erkölcstant tanítani, csak valamilyen hittant. Más vallás hittankönyvét lehet tanítani, de az „ateistáké" nem megengedett.

Mind a szülők, mind a tantestület megosztott az Eötvös József Általános Iskolában. Vannak, akik a katolikus egyházhoz mennének – miért lenne akadály, ha Baján az övék lenne a negyedik katolikus iskola? Más azt mondja, a „Gyaxi" mindig „más" volt, jobb, különlegesebb a többi iskolánál: – Legyenek most is mások, menjenek ők a reformátusokhoz!

Azok, akik az országos tanártiltakozások hatására elindult változásban bízva inkább maradnának, úgy vélik: több kolléga egyéni ambícióit­ szolgálná az egyházi fenntartás. Már látszanak ennek jelei – eddig megbecsült pedagógusok lejáratása. A közösség felbomlóban van – egymást listázzák a rivális csoportok, kire nem lesz szükség.

Becsült adatok szerint az alkalmazottak közel háromnegyede nem vallásos. Amikor a szülők választhattak, hogy hittant vagy erkölcstant tanuljon a gyerekük, 57 százalékuk az erkölcstant választotta – vélhetőleg legalább ennyi a nem vallásos szülők aránya. Az egyházaknak viszont törvény biztosította joga, hogy a pedagógusokkal és egyéb munkavállalókkal szemben alkalmazási feltételként írjon elő világnézeti és hitéleti szempontokat. Ennek az ellenkezőjét szokták ígérni, de később mind erőszakosabban élni kezdenek ezzel a lehetőséggel. A hitéletre, magánéletre vonatkozó kötelezettségek megszegése a reformátusoknál például jogszabályban meghatározott rendkívüli felmondási ok.

Fehérné Kajtár Hajnalka, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Bács-Kiskun megyei elnöke hangsúlyozza: az egyházi iskolákban tanító pedagógusok kikerülnek a közalkalmazotti törvény hatálya alól, és a munkavállalóknak sokkal kedvezőtlenebb munka törvénykönyve vonatkozik rájuk. A mézeshetek szépek, de van olyan tapasztalata Bács-Kiskun megyében, amikor az egyházi fenntartó minden juttatás fenntartását megígérte, ami az önkormányzati iskolában járt, de amikor sor került volna a kifizetésre, aláíratott egy nyilatkozatot a tanárokkal, hogy „önként" lemondanak például a jubileumi jutalomról.

– Tisztában vagyok a Klik hibáival, de – ha jelentős késéssel és huzavonával is – az állami iskolában dolgozó kollégák mindig megkapták minden járandóságukat. Ha az állam a saját fenntartó intézménye részére is megadná ugyanazt a támogatást, amit az egyházi iskolák megkapnak tőle, akkor a Kliknek sem lennének napi működési gondjai – fogalmazott a PSZ vezetője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.