Megbukott az adósság elleni alap

Már a kormánytagok is feladták az államadósság elleni harcot. Az alapba egyforintos utalások érkeznek, egy adakozó azt írta háromforintos adománya mellé: „Magyarország háromszor jobban teljesít."

Kifulladt az államadósság elleni harc – írja a Blikk. A két éve indított kezdeményezésbe, az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba szinte már nem érkezik pénz. Idén alig 20 millió forint gyűlt össze, ami a teljes, 22 000 milliárdos tartozás egymilliomod részét sem fedezi.

Az alapot civilek indították, az első felajánlást – egymillió forintot – Rédly Elemér győri plébános tette. A cél az volt, hogy csökkentsék a tartozást, amelyből minden hazai állampolgárra átlag bő kétmillió forint jut. Ám míg az alap gondozói százmilliárdos bevételt reméltek, a valóság siralmas képet mutat.

– A bő két és fél év alatt 285 millió forint érkezett, s ebből az idei rész már csak alig 20 millió – mondta a Blikknek az alap elnöke, Hor­váth Tihamér. Horváth nem véletlenül csalódott. Az alap elindulásakor megfogadta: befizeti az államadósság családjára eső részét, illetve egy állami gondozott után is törleszt. Így idén is 4 millió forintot adományozott – ezzel már 8 milliónál tart –, jövőre még ugyanennyit fog. Rajta kívül szintén 4 milliót ajánlott fel idén a testvére, s egy ötmilliós utalás is érkezett. Így ők hárman adták az idei bevétel 60 százalékát. Ám az elnök szerint nem csak a gyér érdeklődés szomorú. Többen viccet csinálnak az akcióból.

– Rendszeresek az egyforintos utalások – panaszkodott az elnök. – Érkezett már háromforintos adomány, ami mellé feladó azt írta: „Magyarország háromszor jobban teljesít." A vicces kedvű „adományozó" a kormányon akart élcelődni, ám az alaphoz annak nem sok köze van. Igaz, indulásakor a kabinet és a kormánypártok is a kezdeményezés mellé álltak, de inkább csak szavakban. Alig tíz politikus nyúlt a zsebébe. Közülük legtöbbet, mintegy 5 milliót Surján László európai uniós fideszes képviselő adta, míg Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő 2 milliót, Schmitt Pál volt államfő úgy 1,1 milliót, s Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is 700-800 ezret. De a mostani kormány tagjai idén már egy fillért sem adtak. Egyedül Matolcsy György küld pénzt havi rendszerességgel, ám ő már jegybankelnök. Matolcsy eddig 2-3 milliót fizethetett be.

A Blikk megkérdezte a kormány tagjait, hogy elöl járnának-e jó példával, s tennének-e akár újabb felajánlásokat, illetve szoktak-e rendszeresen jótékonykodni. Konkrét új felajánlásra nem kaptunk ígéretet, de a kormánytagoktól azt az információt kapták: rendszeresen támogatnak civil szervezeteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.