galéria megtekintése

A kormány nem tudta megosztani a tanárokat

A hatalom kezd elgondolkodni a pedagógusok egysége láttán – ­véli Lányi Vera, az a tanárnő, akinek ötletére a Klik pécsi tankerületének fórumán a résztvevők felállva fejezték ki szolidaritásukat a Miskolcon tüntetőkkel.

Lányi Vera meglepődött, hogy mindenki követte
Lányi Vera meglepődött, hogy mindenki követte
Laufer László

Szerda délutánra az Emberi Erőforrások Minisztériuma járási tankerületi fórumokat szervezett a pedagógusoknak. Ez történt Pécsen is, ahol Páva Péter, a tankerület vezetője köszöntötte a rendezvényre érkező nyolcvan oktatót.

Páva bevezetője után a fórum egyik résztvevője, Lányi Vera, a hatszáz diákot oktató pécsi Janus Pannonius Gimnázium matematikatanárnője kilépett a közönség elé, és azt mondta: „most Miskolcon lenne a helyünk, ezért kérem, hogy, aki szolidaritást vállal a hermanos tüntetőkkel, az álljon fel". A teremben ülők szinte kivétel nélkül felpattantak.

 

A szerdai fórumokra – így a pécsire is – a tankerület-vezetők az iskolaigazgatókat hívták meg, rájuk bízva, hogy kiket visznek magukkal.

A Klik irányítói aligha tartottak attól, hogy a meghívottak szembemennek a hatalommal. Tévedtek.

Lányi Veráról tudni kell, hogy huszonhét éve van a pályán, és a matematikát tanító kollégák megyehatáron túl is nagy tisztelettel beszélnek teljesítményéről. Lányi nem tagja egyik érdekképviseletnek sem. Az eset másnapján arról kérdeztük őt, mennyire volt szervezett a fórum résztvevőinek szolidaritási lépése. Elmondta: szombaton ott volt Budapesten az országos tantestületi értekezleten, és felvetette, hogy valamiféleképpen jelezni kellene a járási fórumokon a miskolciakkal érzett szolidaritást.

Ezzel sokan egyetértettek, de ennél több nem történt. Hétfőn eldöntötte, hogy mit tesz majd a fórumon, és szerdán, a rendezvény előtt hat kollégáját beavatta tervébe. A többie­ket nem, ezért aztán meglepődött, hogy egymondatos kérésére szinte mindenki felállt. Azt nem tudja biztosan, hogy hányan maradtak ülve, mert a felállóktól meg az izgalomtól nem látta jól, de egyik kollégája szerint

talán ha ketten nem mozdultak.

Nagy Erzsébet, a pécsi Apáczai Nevelési Központ 2. Számú Általános Iskolájának tanára, aki egyben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének baranyai ügyvivője is, ugyancsak ott volt a fórumon. Ő úgy látta: senki sem maradt ülve. Szerinte nemcsak ebben mutatkozott egység, hanem abban is, hogy egyetlen elégedett mondat sem hangzott el a pécsi fórumon.

Tanári kar, vigyázz! Szemben a hatalommal
Tanári kar, vigyázz! Szemben a hatalommal
YouTube

Az összes felszólaló pedagógus kritizálta a kormány oktatáspolitikáját és az állami intézményfenntartó működését. Szó volt arról, hogy az igazgatóknak nincs már semmilyen foglalkoztatási és gazdasági jogkörük, hogy a pedagógusok minősítésének rendszere értelmetlen és bürokratikus, és szidták az iskolákra erőltetett tankönyvek színvonaltalanságát.

A fórumon megjelent Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár, akiről a pedagógusok eddig csak annyit tudtak, hogy Áder János államfő testvére, ám ő sem adott meggyőző válaszokat – mondta el Nagy Erzsébet. Az államtitkár

a tankönyveket azon az alapon védte, hogy olcsók.

Lányi Vera azt tapasztalja, hogy a pedagógustársadalom kezd az erejére ébredni, és ezt most már a hatalom is érzi. Abban azonban a pécsi tanárnő nem hisz, hogy a szerdai fórumokat a párbeszéd érdekében szervezték volna.
– A kormánynak az volt a fontos, hogy ne Miskolcra figyeljünk, és hogy megosszanak minket – mondta Lányi Vera. – De ez nem sikerült.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.